У початок

Казахстан у січні-липні 2024 року збільшив експорт нафти на 2%

Казахстан збільшив експорт нафти у січні-липні 2024 року на 2% у річному вираженні – до 41,862 млн тонн, показали дані Бюро нацстатистики. За даними бюро, близько 80% казахстанської нафти експортується у напрямку країн Євросоюзу, переважно в Італію (42%), а також у Нідерланди (9%) й Францію (8%).

Постачання нафти з Казахстану йдуть для італійських переробників, а італійський порт «Трієст» — транзитний вузол, який приймає морські партії сировини для прокачування споживачам в Австрію, Німеччину й Чехію нафтопроводом TAL, кажуть трейдери.

Вартість експортної казахстанської сировини за сім місяців поточного року знизилася до $24,4 млрд з $25,625 млрд за світовими котируваннями, показав розрахунок Reuters на основі показників бюро. Основний обсяг нафти з Казахстану експортується системою Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) із перевалкою на танкери на чорноморському терміналі КТК у південній озеріївці.

Казахстан також експортує сировину з каспійського порту «Актау», доставляючи партії в азербайджанський нафтопровід «Баку–Тбілісі–Джейхан» (БТД) і російський каспійський порт «махачкала» з подальшим прокачуванням нафтопроводом до чорноморського порту «новоросійськ», транзитом російським нафтопроводом «Атирау–самара–новоросійськ», балтійським портом «усть-луга» і нафтопроводом «дружба» до Німеччини; нафтопроводом «Атасу–Алашанькоу» — у Китай і залізницею — в Узбекистан.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти