У початок

Брак арктичних танкерів зводить нанівець мрії росії про розвиток СПГ

росія сподівається, що її поставки скрапленого природного газу (СПГ) компенсують різке падіння експорту трубопровідного газу в Європу, але нестача газових танкерів і санкції стримують її плани, повідомили Reuters аналітики й джерела в галузі.

росія хоче збільшити свою частку на ринку СПГ до 20% на 2030 рік з 8% зараз, але заява про форс-мажорні обставини провідного виробника «новатек» щодо постачань СПГ з його майбутнього проєкту Arctic LNG 2 через санкції свідчить про перешкоди, з якими він стикається.

Оголошення «новатеку» було зроблено після того, як минулого місяця Сполучені Штати запровадили санкції проти Arctic LNG 2, виробництво якого має розпочатися до кінця цього року або на початку 2024-го.

Євросоюз також може ввести обмеження на експорт СПГ з росії.

З трьома лініями потужність Arctic LNG 2 повинна становити 19,8 млн метричних тонн на рік і 1,6 млн тонн стабільного газового конденсату на рік. Очікується, що його перші LNG-танкери відпливуть у першому кварталі наступного року, повідомляють у «новатеку».

Але джерела в галузі зазначають, що комерційні постачання СПГ з проєкту очікуються не раніше другого кварталу 2024 року.

росія розглядає Північний морський шлях через Північний Льодовитий океан для доставки вантажів на схід, щоб скоротити час і витрати на доставку свого палива на ринок.

Зі слів російських урядовців, цей маршрут може скоротити час доставки в Азію з Європи на цілих 40% порівняно з Суецьким каналом. Але доставка через товстий лід і мороз створює серйозні проблеми.

За даними «новатеку», для Arctic LNG 2 на російській верфі «звєзда» побудують 15 танкерів льодового класу Arc7, здатних прорізати лід завтовшки 2 м.

Ще шість танкерів Arc7 повинна була побудувати Hanwha Ocean, колишня Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, зокрема три, замовлені японською компанією Mitsui O.S.K., і три – провідною танкерною групою росії «совкомфлот».

Але замовлення на три танкери для «совкомфлоту» було скасовано через санкції проти росії, повідомляє Hanwha в офіційних документах.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти