У початок

BP подвоює використання водню як палива майбутнього

Виконавчий директор BP Бернард Луні робить ставку на водень для забезпечення енергією майбутніх підприємств із низьким вмістом вуглецю, оскільки уряди великих економік накопичують гроші для розробки палива для декарбонізації. Але його виробництво дороге і часто потребує державної підтримки, щоб конкурувати з викопним паливом.

Сполучені Штати, наприклад, пропонують великі стимули для його виробництва відповідно до закону про скорочення інфляції (IRA) президента Джо Байдена на $430 млрд. 

Як повідомив Reuters Томека Маклеод, нещодавно призначений голова відділу водню ВР у Сполучених Штатах, BP швидко відреагувала й перебуває на ранніх стадіях планування розробки великого водневого хабу з низьким вмістом вуглецю навколо свого нафтопереробного заводу в Уайтінзі (Індіана). 

За підрахунками Reuters, BP витратила приблизно чверть свого бюджету в $15,5 млрд 2022 року на бізнес ыз низьким вмістом вуглецю, включаючи придбання американського виробника біогазу Archaea за $4,1 млрд. 

Луні й глава відділу відновлюваних джерел енергії ВР Анджа-Ізабель Дотценрат у лютому вперше оприлюднять ціль виробництва чистого водню, прагнучи захопити 10% частки водню на «основних ринках» до 2030 року, повідомили джерела в компанії.

Зі слів Маклеода, проєкт BP на її нафтопереробному заводі в Уайтінзі спочатку замінить близько 200 000 тонн «сірого» водню, який використовується нафтопереробним заводом щороку, на «блакитний» водень і розширити його до «зеленого» водню. Проєкт може почати працювати в 2026-2027 роках.

На другому етапі паливо з низьким вмістом вуглецю використовуватиметься іншими підприємствами важкої промисловості в цьому регіоні, щоб зменшити викиди CO2, що викидаються там щороку на 36 млн тонн.

За даними Globaldata, BP вже є одним із найбільших інвесторів у водневі проєкти серед провідних нафтогазових компаній світу, включаючи Shell, TotalEnergies, Repsol та італійську Eni.

У червні BP придбала 40,5% акцій у проєкті відновлюваної енергетики потужністю 26 гігават в Австралії, яка може виробляти екологічно чистий водень. Вона розробляє два проєкти в Британії, де планує виробляти 1,5 гігават «синього» і «зеленого» водню до 2030 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти