У початок

Болгарія не продовжуватиме контракт із «газпромом»

Болгарія не має наміру продовжувати контракт, що закінчується цього року, на постачання російського газу на тлі ситуації в Україні. Країна сподівається на постачання з Азербайджану, СПГ і механізм спільних закупівель газу Євросоюзу, що обговорюється. Про це, посилаючись на виступ віце-прем’єра Асена Василева в ефірі національного радіо BNR, повідомляє ІА «Інтерфакс-Україна».

«У цій ситуації жодних переговорів із «газпромом» бути не може», – цитує Василева агентство Bloomberg.

За його словами, болгарські представники провели перемовини з Грецією й Туреччиною щодо використання чинної інфраструктури для постачань СПГ і збільшення постачань з Азербайджану, з яким у Болгарії є контракт.

«Альтернатива є. Старі труби Трансбалканського потоку (іде з Росії в Туреччину через Україну, Молдову й Румунію). Там пропускна спроможність близько 20 млрд куб. м, можна використовувати в обидва боки, нам потрібно 3 млрд куб. м. Є постачання з Катару, Алжиру. Це загальноєвропейська стратегія», – наводить BNR слова Василева.

Він також додав, що уряд сподівається, що до кінця літа запрацює механізм Євросоюзу щодо спільних постачань, що дасть ЄС змогу домовлятися про більш вигідні ціни.

«Найближчими 1-2 тижнями на європейському рівні обговорюватиметься загальний газовий контракт для всього ЄС. Ми розраховуємо, що цей механізм запрацює влітку», – підсумував Асен Василев.

Нині Болгарія отримує газ за 10-річним контрактом між ТОВ «газпром експорт» та ЄАД «Булгаргаз» на постачання газу обсягом до 2,9 млрд куб. м на рік на період з 1 січня 2013 року до 31 грудня 2022 року. У пакеті заходів Єврокомісії зі зниження залежності від російського газу декларовано намір не продовжувати контракти із «газпромом».

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти