У початок

Болгарія будує з Сербією газопровід, який розпочне роботу до кінця року

У середу Болгарія почала будівництво газопроводу з сусідньою Сербією, яке довго відкладалося, що дасть змогу надходити неросійському газу до Белграда й підвищить безпеку постачань у південно-східну Європу. Про це повідомляє Reuters.

Після того, як росія припинила постачання газу в Європу через розв'язану нею повномасштабну війну в Україні, європейські країни шукають альтернативних постачальників і активізують енергетичну співпрацю.

Очікується, що 170-кілометровий (106 миль) газопровід, який пролягатиме від болгарського міста Новий Іскир до Ніша в Сербії, буде введено в експлуатацію до кінця року, заявив міністр енергетики Болгарії Россен Христов.

Болгарія, яка розглядає проєкт з 2012 року, планує завершити будівництво 62-кілометрової ділянки на своїй території до кінця жовтня. Сербія, яка почала будівництво в лютому минулого року, також буде готова до осені, заявили офіційні особи.

«Цей проєкт дає нові можливості регіону для справжньої диверсифікації й безпеки постачань», — сказав президент Болгарії Румен Радев на церемонії відкриття, на якій також був присутній президент Сербії Олександр Вучич.

«Ми отримуємо розширений доступ до європейських ринків... Сербія отримує доступ до нових джерел газу, що надходить з Південного газового коридору й терміналів скрапленого природного газу в Егейському морі», — сказав він.

Наразі єдина газова ланка між двома країнами транспортує російський газ із газопроводу «Турецький потік» до Сербії.

Новий трубопровід, який частково фінансується за рахунок допомоги Європейського Союзу, надасть Сербії доступ до неросійських постачань із Південного газового коридору й терміналів скрапленого природного газу (СПГ) в Греції й Туреччині.

Трубопровід, який дозволить газу надходити в обох напрямках, диверсифікує маршрути, що з’єднують Болгарію з європейською газовою мережею.

Болгарія, яка була відключена від імпорту російського газу в квітні минулого року, відкрила новий газовий інтерконектор з Грецією, який наразі транспортує 1 мільярд кубічних метрів (млрд кубометрів) азербайджанського газу на рік. Софія також уклала довгострокову угоду з Туреччиною на імпорт СПГ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти