У початок

Болгарський НПЗ «лукойлу» може зупинитися — Reuters

LUKOIL Neftochim Burgas, єдиний нафтопереробний завод у Болгарії, може бути закрито, якщо уряд не виконає планів дозволити російському бізнесу продовжувати експорт, повідомляє Reuters із посиланням на слова виконавчого директора Ілшата Шарафутдінова. 

Європейський Союз погодився заборонити імпорт російської сирої нафти в рамках санкцій проти росії за її вторгнення в Україну в лютому. Заборона набуде чинності наступного місяця, але Болгарія отримала виняток і має право імпортувати російську нафту до кінця 2024 року. Тимчасовий уряд Болгарії планує дозволити нафтопереробному заводу «лукойл Нафтохім» продовжувати імпорт російської сирої нафти після того, як заборона набуде чинності, і надати йому дозвіл на експорт продукції. Попередній уряд хотів обмежити продаж палива нафтопереробного заводу лише болгарським ринком.

Зі слів Шарафутдінова, «лукойл Нафтохім», який з весни перейшов тільки на російську нафту, розраховує переробити рекордні 7,1 млн тонн сирої нафти цього року. Він зазначає, що НПЗ експортує близько 50% палива й іншої кінцевої продукції.

«Нафтопереробний завод не зможе працювати, якщо експорт буде згорнуто», — сказав Шарафутдінов на спільній прес-конференції з віце-прем'єр-міністром Болгарії, відповідальним за економічну політику, Христо Алексієвим.

Після перемовин із болгарським урядом нафтопереробний завод, розташований у чорноморському місті Бургасі, погодився змінити свою бізнес-модель і зберегти прибуток від своєї діяльності в Болгарії, що серйозно збільшить податки, які він сплачує, сказав Алексієв. Уряд уже запропонував парламенту запровадити тимчасовий податок на надприбуток обсягом 33% на прибуток нафтогазових і вугільних компаній на цей і наступний роки. Алексієв сказав, що Болгарія очікує зібрати близько 100 млн левів податків від діяльності «лукойлу» в 2022 році, які повинні підскочити до 700 млн левів у 2023 році.

Шарафутдінов сказав, що «лукойл Нафтохім» може сплатити такі податки наступному року, якщо ринкові умови залишаться такими ж, і він зможе працювати на повну потужність, переробляючи нафту сорту Urals і експортуючи свою продукцію.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти