У початок

Бог подасть: «БРСМ» платить 2% від розрахункового обсягу акцизу при випуску бензину

Також є російською мовою

Компанія «Стандарт Ойл 2000», виробнича одиниця групи компаній «БРСМ», що випускає бензин на потужностях міні-НПЗ у Гадячі й нафтобази в селі Переяславському під Києвом, за вісім місяців 2020 року сплатила до державного бюджету 8,44 млн грн акцизного збору. Тим часом оціночні зобов'язання щодо акцизу, які розраховуються, виходячи з обсягів виробництва бензинів цією компанією, за 2020 рік становлять 600 млн грн.

Такі цифри в статті «Горбаті і могили-3: спостереження на попелищі Васильківської нафтобази» наводить директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

За словами автора, аналіз «виробничої» діяльності «БРСМ» показує, що в 2020 році група виробила близько 50 тис. т бензину марки А-95 і 26 тис. т альтернативного пального (бензин із вмістом понад 30% спиртів), що склали понад 60% у загальній реалізації цього оператора через АЗС.

«Випуск такого обсягу бензину означає, що потрібно було сплатити близько 600 млн грн акцизного збору й 120 млн грн ПДВ на нього. Це так, для початку, – пише експерт. – Хто знає, а може, за чотири місяці компанія доплатила залишок? Щиро хочеться в це вірити, оскільки в іншому разі доведеться автоматично констатувати, що податкових служб у країні немає. Як немає і купи силових і антикорупційних органів, яких утримують платники податків».

З огляду на те, що розрахункове значення акцизу становить 50 млн грн на місяць, а за фактом «Стандарт Ойл 2000» платив трохи більше 1 млн грн, покриття податкових зобов'язань оцінюється всього в 2%.

«Стандарт Ойл 2000» – виробник нафтопродуктів, що постачаються винятково в мережу «БРСМ-Нафта». Компанія закуповує на ринку сировину (нафту, газовий конденсат і т.д.), а також отримує товарні нафтопродукти і октанозбільшуючі компоненти (ММА, розчинники, МТБЕ і т.д.) від «Катма Груп» – спецоператора з постачання нафтопродуктів у мережу «БРСМ». Згодом «Стандарт Ойл 2000» повертає вироблене пальне «Катма Груп». Основні позиції, які виробляються, – бензин А-95 і альтернативне паливо (спиртовмісні бензини).

Група «БРСМ» – один із лідерів споживання безакцизних розчинників із високим вмістом метанолу, сировини для виробництва контрафактного бензину. У 2020 р. група закупила близько 117 тис. т нафтохімічної сировини і компонентів моторних палив, зокрема 2 тис. т монометиланіліну (ММА).

Власник «БРСМ» – Андрій Біба.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти