У початок

БНК наростила постачання на 30% (інфографіка)

Також є російською мовою

Білоруська нафтова компанія (БНК) за підсумком січня-серпня 2021 р. постачила в Україну 2,36 млн т світлих нафтопродуктів (бензини і дизпальне). Це на 30% більше за показник аналогічного періоду торік (1,81 млн т). Про це enkorr повідомили в Консалтинговій групі «А-95» з посиланням на дані власного дослідження.

За рахунок цього частка білоруського пального в імпортних постачаннях на український ринок зросла з 39% у січні-серпні 2020 р. до 49% в січні-серпні 2021 р..

За даними «А-95», імпорт дизельного пального від БНК за звітний період показав зростання на 37% і склав 1,75 млн т. Роком раніше цей показник був на рівні 1,27 млн ​​грн. Найбільший обсяг ресурсу на адресу українських контрагентів було відвантажено в серпні-2021 – 275 тис. т, найменший – у травні – 143 тис. Т.

Скорочення імпорту ДП в травні-липні з Республіки Білорусь пояснюється ремонтними роботами на Мозирському НПЗ, які завершилися на початку липня. При цьому вже в серпні білоруські постачальники вийшли на планові постачання, а також почали довантажувати обсяги, які було законтрактовано раніше.

Білоруська нафтова компанія також утвердилася як абсолютний лідер з відвантажень бензину на адресу України. За вісім місяців поточного року БНК постачила 609 тис. т бензину, що на 13% вище від торішнього показника (539,4). Таким чином, на Білорусь припадає 75% усього імпорту бензинів за підсумком січня-серпня 2021 р..

Нагадаємо, за підсумками минулого року на імпортні постачання бензинів з Білорусі припало 40% усього українського ринку, або 857,2 тис. т, а на білоруське дизельне пальне – 30% ринку (2,2 млн т).

Довідка enkorr

ЗАТ «Білоруська нафтова компанія» створено в 2007 році для оптимізації роботи із закупівель нафти й експорту нафтопродуктів. Має дочірні компанії в Польщі, Латвії, Великобританії, РФ і в Україні. Основні види діяльності: гуртова закупівля нафти, її перероблення на білоруських НПЗ, реалізація нафтопродуктів на експорт.

У липні 2021 р. новим генеральним директором Білоруської нафтової компанії було призначено Михайла Костечка, який до цього очолював ЗАТ «Трансхема» (входить у товаропровідну мережу концерну «Бєлнафтохім»), яке працює у Вільнюсі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти