У початок

Bank of America на 2024 рік знизив на $10 прогноз цін на нафту Brent

Вank of America знизив прогноз цін на нафту через очікування зростання пропозиції на ринку. Крім того, у банку прогнозують скорочення попиту на пальне протягом року через уповільнення економічної активності у світі.

Аналітики Bank of America знизили прогноз ціни нафти марки Brent на 2024 рік на $10 — до $80 за барель. Про це голова відділу глобальних сировинних товарів і деривативів BofA Global Research Франциско Бланш повідомив в інтерв'ю Bloomberg. Раніше у банку прогнозували середню ціну на нафту 2024 року на рівні $90 за барель. Прогноз середньої ціни нафти марки WTI на цей рік був знижений до $75 за барель.

Франциско Бланш пояснив зниження прогнозу тим, що на ринку нафти очікується збільшення пропозиції. Він вказав на зростання видобутку нафти в США й збільшення постачання з боку Ірану, обсяг експорту якого становить близько 1,5 млн барелів на день (б/д). Окрім того, США на півроку пом'якшили санкції проти нафтогазового сектору Венесуели.

Ще одним негативним для ринку чинником стало зниження попиту на нафту, зазначив експерт. Різке підвищення процентних ставок у всьому світі позначилося на попиті на пальне, оскільки високі відсоткові ставки чинять певний тиск на економіку й уповільнюють її зростання. Експерт очікує уповільнення зростання попиту протягом усього року. На думку експерта Bank of America, поєднання зростання пропозиції й уповільнення попиту стали тими чинниками, що призвели до зниження цін на нафту.

У вівторок, 9 січня, вартість березневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE становила $76,74 за барель (+0,8%) станом на 10:28 за київським часом. Ціна на ф'ючерси на нафту WTI з постачанням у лютому на Нью-Йоркській товарній біржі піднялася на 0,7%, до $71,3 за барель.

Раніше великі банки та інвесткомпанії також переглянули свої оцінки динаміки цін на нафту на 2024 рік у бік зниження. Так, у Citigroup прогнозують середню вартість бареля Brent на рівні $75.

У Goldman Sachs знизили прогноз цін на нафту марки Brent на 2024 рік через очікування зростання видобутку в США. У банку очікують, що на середину року котирування зможуть піднятися лише до $85 за барель. Протягом року ціни коливатимуться в діапазоні $70-90. Раніше у банку прогнозували, що котирування Brent 2024 року змінюватимуться в коридорі від $80 до $100 за барель.

Банк Morgan Stanley знизив прогноз цін на нафту марки Brent цього року приблизно на 9% – до $77 за барель, що має на увазі незначне зростання порівняно з поточними рівнями. Раніше в Morgan Stanley очікували, що наступного року вартість Brent становитиме в середньому $85 за барель.

Аналітики Morgan Stanley вважають, що збільшення постачань країнами, що не входять в ОПЕК, зокрема США, буде достатньо, щоб задовольнити зростання попиту на нафту у світі. «Незважаючи на низькі інвестиції у виробничі потужності останніми роками, проте зростання постачань країн, що не входять до ОПЕК, залишатиметься сильним», — розповів аналітик з ринку нафти Morgan Stanley Мартейн Ратс.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти