У початок

На початку року росія зменшує експорт нафти відповідно до обіцяного скорочення ОПЕК+

Близько 3,34 млн барелів сирої нафти на день було відвантажено з російських портів за чотири тижні до 7 січня, свідчать дані відстеження руху танкерів, які відслідковує Bloomberg. Порівняно з чотирма тижнями до 31 грудня цей показник знизився на 120 тис. барелів на день (б/д).

Більш мінливе середньотижневе значення впало на 500 тис. б/д, до 3,28 млн б/д. Це було на 300 тис. барелів нижче від середнього рівня експорту, зафіксованого Bloomberg у травні й червні, який є базовим періодом, який москва використовує для скорочення експорту сирої нафти, яке вона пообіцяла своїм партнерам з ОПЕК+ у першому кварталі 2024 року.

росія заявила, що поглибить скорочення експорту нафти до 500 тис. б/д нижче від середнього показника за травень-червень протягом першого кварталу після того, як Саудівська Аравія заявила, що продовжить одностороннє скорочення постачань на один 1 млн б/д, і кілька інших членів групи ОПЕК+ домовилися про подальше обмеження видобутку. російське скорочення буде розподілено між постачаннями сирої нафти, які буде скорочено на 300 тис. б/д, і нафтопродуктами. Середній чотиритижневий показник сирої нафти був приблизно на 245 тис. б/д нижче від рівня травня-червня.

Уся російська нафта, призначена для азійських покупців після завантаження у західних портах, продовжує проходити через Червоне море, незважаючи на напади на торговельні судна повстанців-хуситів, що базуються в Ємені. Танкери, що перевозять московську нафту, навряд чи стануть мішенню, але це не виключає ризику помилково влучити в судно, що перевозить російські постачання.

Схоже, що росія намагається розмістити вантажі своєї нафти «Сокол». Шість кораблів, які прямували до портів «Парадіп» і «Вадінар», зупинилися в грудні, перш ніж відправитися назад через Малаккську протоку. Три з цих танкерів сигналізували про новий пункт призначення Циндао в Китаї, але вдруге зупинилися у Південно-Китайському морі.

Ще чотири вантажі нафти «Сокол» завантажено на кораблі, які також показують порти в Індії. Вони також не виявляють жодних ознак того, що прямують до визначених місць призначення.

Валова вартість російського експорту сирої нафти, розрахована на основі щотижневих постачань і даних про ціни Argus Media, впала до $1,45 млрд за сім днів до 7 січня з $1,73 млрд минулого тижня. Чотиритижневий середній дохід також знизився на $53 млн, до $1,5 млрд на тиждень.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти