У початок

Балтійська країна прагне стати центром скрапленого природного газу (СПГ) на відстані від рф – ЗМІ

Балтійське узбережжя, схоже, отримає ще один термінал скрапленого природного газу, оскільки Латвія посилює зусилля, щоб стати регіональним торговим центром суперохолодженого палива, повідомляє Bloomberg.

Лише один імпортний термінал СПГ наразі обслуговує країни Балтії – завод у Клайпеді в Литві, тоді як ще один планується запустити цієї зими у Фінляндії, куди в травні було припинено постачання з росії. Але оскільки регіон відходить від російських постачань на тлі війни кремля в Україні, потрібно більше терміналів.

Оскільки в Латвії розташовано третє за величиною сховище газу в Європі, вона може стати природним центром торгівлі паливом, сказав Едмундс Валантіс, державний секретар Міністерства економіки країни. Латвійські політичні партії, які ведуть перемовини про формування нового уряду, пообіцяли підтримати будівництво LNG-терміналу Skulte, для початку роботи якого, як очікується, знадобиться два-три роки.

«Історично склалося так, що в Литві існував лише один завод з виробництва СПГ, який було побудовано для обслуговування Литви, Латвії й Естонії, — сказав Валантіс в інтерв’ю на Americas LNG Summit в Лейк-Чарльз (штат Луїзіана). – Але зараз ми пов’язані з Фінляндією, яка має досить великий попит. Вони більше не обслуговуються росією».

Тож триває гонка за забезпечення постачань альтернативного палива. Латвія з січня заборонить імпорт російського газу разом з Естонією і Литвою, які також заборонили російський СПГ. Імпорт російського викопного палива у Фінляндію припинився в травні після того, як країна відмовилася виконувати нові умови оплати ПАТ «газпром», потрапивши у список «недружніх країн».

За словами Валантіса, до тендеру на будівництво терміналу СПГ у Скулте надійшло кілька пропозицій.

Наразі латвійська енергетична компанія Latvenergo AS прагне придбати від шести до дев’яти вантажів СПГ на світовому спотовому ринку, які може бути доставлено на термінал у Клайпеді в Литві наступного року. З 2024 року Латвія планує імпортувати вантажі за 10-річною угодою про постачання, прив’язаною до індексів цін США або Європи, сказав Валантіс.

Попри це, Латвія планує перейти на інші джерела енергії в довгостроковій перспективі. З населенням 1,8 млн людей, що менше, ніж проживає у Х’юстоні (місто в штаті Техас), споживання газу в Латвії впало на 34% за перші дев’ять місяців 2022 року порівняно з роком раніше.

«Через 20 років ми перейдемо з газу на атомну енергію» для базового навантаження, сказав Валантіс.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти