У початок

Baker Hughes, Halliburton й Schlumberger ще не вийшли з росії – дослідження

Міжнародні нафтосервісні компанії Baker Hughes (США), Halliburton (США), Schlumberger (Нідерланди) і Weatherford (США) шукають шляхи виходу з російського ринку, однак на цю мить зазначені компанії все ще залишаються в країні.

Про це йдеться у результатах дослідження KSE, повідомляє «Економічна правда».

Нафтосервісні компанії надають послуги з геологорозвідки, виробляють обладнання для буріння свердловин, обслуговують трубопроводи і розробляють ІТ-рішення для нафтогазової галузі.

За даними Vygon Consulting, опублікованими в російських ЗМІ, частка Schlumberger на російському ринку нафтосервісу досягає 8%, Weatherford – 3%, а Halliburton і Baker Hughes — по 2%.

«Частка ринку невелика, але в деяких сферах залежність суттєва. Передові технології міжнародних компаній необхідні для розробки складних родовищ, геологічної розвідки, підвищення видобутку нафти й програмного забезпечення для нафтогазових компаній», – йдеться у прес-релізі.

Перші санкції проти діяльності компаній США запровадили 8 березня 2022 року. Йдеться про обмеження на експорт в росію обладнання для видобутку нафти й газу.

У відповідь Weatherford, Baker Hughes і Schlumberger оголосили, що припиняють усі нові інвестиції, не братимуться за нові проєкти й не постачатимуть нового обладнання. Ці санкції не заборонили реалізацію поточних проєктів. Лише компанія Halliburton оголосила про згортання всіх своїх операцій. Хоча це не відбулося відразу, компанія залишається на ринку, як і її конкуренти.

Серед зазначених компаній Schlumberger має найбільшу залежність від російського ринку. За оцінками JPMorgan, частка рф у загальних доходах компаній становить 8%. Для Weatherford це 5-7%. Для Baker Hughes – до 5%, а для Halliburton – лише 2%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти