У початок

Азійські компанії втрачають прибутки через скорочення Кувейтом експорту нафти

Азійські нафтопереробники шукають сиру нафту, щоб замінити постачання з Кувейту, оскільки виробник ОПЕК скорочує експорт майже на п’яту частину, щоб забезпечити свій величезний новий нафтопереробний завод (НПЗ), що підвищує ціни на іншу кислу нафту та, ймовірно, скоротить рентабельність. Про це повідомляє Reuters.

Зменшення кувейтського експорту відбулося після скорочень з боку головного лідера ОПЕК – Саудівської Аравії, що підштовхнуло ціни на Brent до $90 за барель і залишило мало можливостей для азійських нафтопереробників, які залежать від Близького Сходу в імпорті сирої нафти на більш ніж дві третини.

Китайські нафтопереробники, які інвестували значні кошти в нові заводи, призначені для переробки кислої олії, особливо піддаються впливу.

Знижена вартість нафти з росії дещо полегшила ситуацію, замінивши частину постачань Кувейту, переважно в Китай з Індією.

Але більшості споживачів Кувейту доведеться платити за нафту такої якості від інших постачальників, таких як Саудівська Аравія, Ірак і Об’єднані Арабські Емірати, або купувати дорожчі сорти з інших регіонів.

«Саудівська Аравія й ОАЕ – головні претенденти на заповнення дефіциту постачань на Близькому Сході через їх виробництво й експорт середньокислих барелів», — сказав Янів Шах, аналітик консалтингової компанії Rystad Energy.

Згідно з даними Kpler, постачання сирої нафти з Кувейту скоротилися приблизно на 10%, до 1,61 млн барелів на день (б/д) у січні-липні порівняно з тим самим періодом 2022 року, оскільки НПЗ Al Zour збільшив споживання.

Згідно з оприлюдненими даними, експорт до Тайваню, Китаю й Індії впав більш ніж на 17% за той же період, а обсяги для Пакистану, Філіппін і Таїланду впали до нуля.

У другому півріччі Кувейт скоротить свій експорт до 300 тис. б/д, що на 18% менше, ніж у першому півріччі, оскільки він переспрямовує постачання на завод Al Zour потужністю 615 тис. б/д, який запустив свою третю й останню установку дистиляції сирої продукції (CDU) у липні, за даними консалтингових компаній FGE, Energy Aspects, Rystad Energy та S&P Global Commodity Insights.

Крім того, кувейтський НПЗ Duqm потужністю 230 тис. б/д в Омані планується запустити до кінця 2023 року, що може скоротити експорт кувейтської сирої нафти ще на 100 тис. б/д – до 200 тис. б/д 2024 року, сказали консультанти.

Kuwait Petroleum Corp (KPC) повідомила покупців про те, що обсяги можуть коливатися щомісяця, і їх та може бути зменшено, коли Al Zour запрацює на повну, зазначило джерело, знайоме з цим питанням.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти