У початок

Азія сприятиме зростанню попиту на нафту в другому півріччі — Vitol

У другій половині поточного року попит на нафту в Азії зростатиме приблизно на 2 млн барелів на день (б/д). Про це сказав Майк Мюллер, президент Vitol Asia, на конференції в Дубаї, повідомляє Reuters.

«Ми вступаємо в другу половину року, коли, головним чином завдяки зростанню попиту в Азії, світові знадобиться приблизно на 2 млн барелів на добу більше, ніж зараз», — сказав Майк Мюллер.

«Для тих із вас, хто запитує, потрібно ОПЕК+ більше забирати з ринку чи ні, я дозволю вам зробити власні висновки», — додав він.

Погляд Мюллера повторює зауваження Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), яке незабаром після того, як ОПЕК+ оголосила про скорочення видобутку в квітні, заявило, що група виробників ризикує посилити дефіцит постачань нафти, очікуваний у другій половині року.

Також виступаючи на конференції в Дубаї, Ферейдун Фешаракі, голова енергетичної консалтингової компанії FGE, сказав, що світ може зіткнутися з проблемою постачання, оскільки західні санкції проти російської нафти обмежують зростання видобутку, якщо зростання попиту зросте, як прогнозувалося.

З його слів, росія може підтримувати видобуток на рівні приблизно 10-11 млн б/д, але не зможе зробити достатній внесок, щоб забезпечити майбутнє зростання на 2 млн б/д, враховуючи санкції Заходу, накладені на росію після її повномасштабного вторгнення в Україну.

Фешаракі сказав, що він бачить, що ОПЕК поводилася зовсім інакше, ніж тоді, коли сланцева нафта США була для неї основною загрозою, і угруповання намагалося обмежити зростання цін, щоб перешкодити запуску дорогих сланцевих проєктів.

Тепер він сказав, що ОПЕК намагатиметься монетизувати нафтові ресурси до того, як попит на викопне паливо досягне піку, оскільки багато країн переходять на низьковуглецеву енергетику.

Фешаракі зазначив, що бачить «бажання утримувати ціни на нафту вище від $80 за барель і готовність перевищувати $100, якщо ринок затягнеться».

Генеральний секретар ОПЕК Хайтам Аль Гайс, який був присутній на заході, не обговорював короткострокову перспективу, але повторив попередження, що недостатні інвестиції в нафтогазовий сектор у довгостроковій перспективі можуть спричинити волатильність ринку.

Він також вважає, що світ повинен зосередитися на скороченні викидів парникових газів, а не на заміні одного виду енергії іншим, і що значні інвестиції необхідні в усіх енергетичних секторах.

«Це правда, яку потрібно озвучувати», — підсумував Аль Гайс.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти