У початок

Аукціони: вартість LPG зросла майже на 1 000 грн/т

13 березня середня вартість скрапленого газу внутрішніх виробників зросла на 964 грн/т, до 42 718 грн/т. Про це свідчать дані Української енергетичної біржі.

На торги загалом було виставлено 6,7 тис. т газу, що на 23% більше, ніж минулого тижня. Нереалізованим лишився лише 1 лот «Укрнафти».

Усупереч очікуванням зростання цін на тлі новин про поглиблені перевірки митницею LPG з сертифікатом EUR.1, вартість газу на торгах зросла незначно. Так, більшість автомобільних партій «Укрнафти» і «Укргазвидобування» реалізовано за 42 500-43 500 грн/т (у середньому +870 грн до стартової ціни), залізничні — за 42 100 грн/т.

На аукціоні приватних виробників 12 березня вартість газу становила 41 760 грн/т, що на 310 грн вище, ніж минулого тижня.

«Торги пройшли спокійно, як і минулого тижня. Для центральних і східних регіонів ціна на аукціоні так і залишається нижчою за імпортний паритет, який, наприклад, для Києва зараз становить 43 000-44 000 грн/т залежно від транспорту», — розповіли в одній із паливних компаній.

Зі слів імпортерів, усупереч обмеженому переміщенню газовозів через польський кордон, запаси газу у країні лишаються на високому рівні. «Імпорту менше, але газу загалом вистачає. Постачання ідуть важко, але навіть через польський кордон щось пролазить. Учора (12 березня — ek) розмитнили кілька машин у Львові», — каже імпортер газу з польських терміналів.

Згідно з даними моніторингу Консалтингової групи «А-95», протягом тижня середня вартість газу в Україні залишалася більш-менш стабільною, знизившись за тиждень на 250 грн/т, до 43 790 грн/т, за умови постачання FCA.

Опитані імпортери поки що з митними нововведеннями не зіткнулися. Якщо ж дії митниці призведуть до припинення постачань газу сумнівного походження, то це вимиє з ринку дешевий ресурс, і ціни на кордоні можуть піднятися. 

Крім того, на вартість імпортного ресурсу впливає і зростаючий курс гривні відносно долара. Відповідно до даних українського інформаційного порталу Мінфіну, з 12 по 13 березня середній комерційний курс долара виріс з 38,7 грн/$ до 38,9 грн/$.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти