У початок

АРМА виявило проблеми з майном арештованого заводу «Карпатнафтохім»

Нацагентство з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА) виявило проблеми з правом власності на частину активів переданого йому в управління наприкінці минулого року ТОВ «Карпатнафтохім». Про це з посиланням на прес-службу агентства повідомляє «Бізнес.Цензор».

Так, за інформацією прес-служби, після офіційного надходження судової ухвали про передачу активу було виявлено невідповідність між даними в ухвалі й у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

«Деяке майно, зазначене в ухвалі як власність арештованого товариства (виробничі будівлі, цехи, цистерни), не належить йому відповідно до актуальних відомостей у реєстрі. Відтак укладення нотаріального договору управління зазначеним майном неможливе. Про виявлену невідповідність АРМА невідкладно повідомило прокурора офіційним листом», – йдеться у повідомленні.

АРМА додає, що з тексту ухвали також слідує, що в управління Нацагентства не передано виробничі потужності (основні засоби) підприємства, а це унеможливлює виробництво продукції майбутнім управителем навіть за умови передачі йому 100% корпоративних прав.

«До того ж, відповідно до закону, при здійсненні повноважень власника корпоративних прав управитель зобов’язаний погоджувати свої дії з власником таких активів», – зазначається у повідомленні.

АРМА також повідомляє, що після отримання активу в управління працівники агентства тричі намагалися здійснити огляд підприємства, однак жодного разу не були допущені на територію. Агентство зверталось до прокурора з проханням посприяти в отриманні доступу до переданих в управління об’єктів нерухомості, але відповіді не отримало.

Водночас АРМА проведено збір інформації, зокрема отримано фінансову звітність ТОВ «Карпатнафтохім» за 2020-2021 роки і 9 місяців 2022 року.

«Після отримання й опрацювання всієї зібраної інформації, офіційного повідомлення правоохоронних органів про виявлені проблеми агентством здійснено заходи з оголошення конкурсного відбору управителя вказаними арештованими активами. Про оголошення конкурсу, його умови і строки прийому документів від учасників буде повідомлено окремо», – додали в АРМА.

Як повідомлялося, у жовтні минулого року Братський районний суд Миколаївської області заарештував і передав в управління АРМА калуський завод «Карпатнафтохім».

Рішення було ухвалено в рамках кримінального провадження за фактами умисного ухилення від сплати податків (ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу) і відмивання грошей (ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу), яке розслідує один із районних відділів поліції в Миколаївській області.

У рішенні суду було наведено перелік із 35 об'єктів нерухомого майна, яким володіє ТОВ «Карпатнафтохім». Це адміністративні, виробничі будівлі й споруди, цехи, бази, вісім земельних ділянок. Переважна більшість нерухомого майна – у Калуші, де розташовано «Карпатнафтохім».

Із судових рішень також стало відомо, що 10 вересня минулого року генеральний директор «Карпатнафтохіму» отримав підозру в умисному ухиленні від сплати 2,2 млрд грн податків.

«Карпатнафтохім» створено 2004 року на базі потужностей калуського підприємства «Оріана». Завод спеціалізується на виробництві хлору, каустичної соди, вінілхлориду, етилену, поліетилену і пропилену. Власником «Карпатнафтохіму» раніше був російський «лукойл», зараз – нідерландська Karpaty Chemical, бенефіціари якої – Ільхам Мамедов та Ігор Щуцький – купили завод у «лукойлу» після того, як він потрапив під санкції.

Після початку повномасштабного російського вторгнення «Карпатнафтохім» зупинив роботу.

Зазначимо, що у серпні 2022 року в рамках цієї самої кримінальної справи «Карпатнафтохім» було заарештовано Шевченківським райсудом Києва, але через кілька тижнів арешт скасували. Після цього, судячи з судових ухвал, провадження передали від Бюро економічної безпеки Національній поліції.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти