У початок

Глобальна маржа НПЗ падає, оскільки російська нафта знаходить нові джерела збуту

Глобальна маржа дизельного пального з лютого впала приблизно вдвічі, що вплинуло на прибутки нафтопереробників, оскільки російський експорт триває попри санкції, допомагаючи виробництву з Китаю й Індії досягти історичних максимумів у березні, повідомляє Reuters.

росія продовжує постачати недорогу нафту, дозволяючи своїм найбільшим клієнтам – Індії з Китаєм – збільшити виробництво нафтопереробки й експорт. Крім того, цього року на Близькому Сході й у Китаї запрацює кілька нових нафтопереробних комплексів, які виробляють більше нафтопродуктів на експорт і ще більше знижують маржу переробки.

Індійська компанія Reliance Industries (RELI.NS), оператор найбільшого у світі нафтопереробного комплексу, у своєму звіті про прибутки в п’ятницю повідомила, що рентабельність дизельного пального впала, оскільки його російські постачання залишаються стабільними, а надзвичайно м’яка зима в Європі призвела до збільшення запасів. 

Попит на газойль для заміни природного газу у виробництві електроенергії також упав після того, як спотові ціни на скраплений природний газ (СПГ) знизилися з історичних максимумів, повідомила компанія.

Згідно з оцінками Reuters, орієнтовна маржа переробки дизпального в Європі минулого тижня впала до мінімуму з лютого 2022 року, до приблизно $13,70 за барель під тиском великих обсягів імпорту й перезапуску французьких нафтопереробних заводів (НПЗ) після страйків працівників. 

Подібним чином рентабельність азійського газойлю впала на 31% у квітні до найнижчого рівня з січня 2022 року на рівні близько $14 за барель минулого тижня через високі запаси й те, що арбітражне вікно для Європи було закрито на місяці.

Прибуток від переробки бареля сирої нафти Brent на типовому європейському НПЗ упав приблизно на 71% до найнижчого рівня торік із січня, до $3,56 за барель у квітні, тоді як норма прибутку від переробки в Азії впала приблизно на 57%, до $2,54 за барель у квітні-місяці.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти