У початок

Квітневий імпорт СВГ знижується на 10%

Також є російською мовою

Постачання імпортного автогазу в Україну за 25 днів квітня становили 95,4 тис. т, що на 10% менше від аналогічного періоду березня. Про це повідомили в Консалтинговій групі «А-95». До цих обсягів не входить сировина для «Карпатнафтохіму», який знизив імпорт бутану удвічі, до 5,1 тис. т.

Імпорт з Росії скоротився на 30%. Падіння припадає на зупинку відвантажень обсягів «Роснафти», перехідний залишок яких у квітні склав 10,2 тис. т (-18 тис. т порівняно з аналогічним періодом березня). Відвантаження «Лукойлу» зросли на 30%, до 13,8 тис. т. Нагадаємо, що з 20 квітня «Пермнафтооргсинтез», виробник експортного СВГ для України, йде на плановий ремонт до 15 травня. Сумарні постачання від інших виробників з Росії залишилися на рівні минулого місяця і склали 9,3 тис. т.

«Тенгизшевройл» скоротив постачання на 7%, до 32,6 тис. т, з яких 8,4 тис. т було постачено морським транспортом. З Казахстану газ в Україну також відправили «Жаікмунай» (1,7 тис. т), Gas Processing (1,64) і СНПС «Актобемунайгаз» (1,2).

Білоруські виробники скоротили постачання на 18%. Речицький ГПЗ відновив відвантаження після ремонтних робіт, постачивши 4,15 тис. т у квітні (-35% порівняно з аналогічним періодом березня). Мозирський НПЗ відвантажив на 1 тис. т менше, постачивши в квітні на ринок 6,5 тис. т. Нагадаємо, що завод також іде в травні на ремонт.

Через сприятливу ​​цінову кон'юнктуру спотові постачання з Європи продовжили зростання. Імпорт з Румунії склав 3,9 тис. т (300 т у березні), з яких 2,6 тис. т було постачено в Одесу і Миколаїв морським транспортом. Постачання з Польщі досягли 3,6 тис. т (100 т за аналогічний період попереднього місяця). Також було помічено постачання з Латвії, Литви й Чехії сумарним обсягом близько 2 тис. т.

На постачання морем і через західний кордон за 25 днів квітня припало 19% усього імпорту, тоді як у березні цей показник був на рівні 7%.

Чекаючи дефіциту ресурсу й відповідного зростання цін, українські трейдери сформували великі запаси в кінці березня-на початку квітня. «У нас є пропозиції за непоганою ціною, проте українські клієнти неактивні, оскільки ресурс просто нікуди везти», – каже представник однієї з білоруських перевалок.

Як повідомляв enkorr, зупинка на ремонт Мозирського і Пермського НПЗ, а також відсутність експортного оператора «Роснафти» створюють передумови для ресурсного голоду на українському ринку СВГ у травні. За розрахунками аналітиків, з прогнозного травневого споживання на рівні 170 тис. т внутрішнім виробництвом і терм-контрактами покрито всього 51%, тоді як раніше цей показник досягав 80%. Решту обсягу трейдери будуть змушені закуповувати на спотовому ринку, чим може бути спровоковано різке зростання цін.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти