У початок

АМКУ розпочав справу проти «сібур холдинг» через концентрації без дозволу

Антимонопольний комітет України у листопаді 2021 року розпочав справу про концентрацію у вигляді набуття ПАТ «сібур холдинг» (м. тобольськ, російська федерація) контролю над АТ «ТАІФ» (м. казань, республіка татарстан, російська федерація), оскільки комітет вбачав потенційні негативні наслідки здійснення заявленої концентрації для ринків бутилкаучуку, етиленгліколю, полібутадієнового каучуку і метилтретбутилу (МТБЕ), йдеться у повідомлені комітету.

Так, комітет встановив, що навіть після початку збройної агресії росії проти України 2014 року російські компанії «сібур» і «ТАІФ» продовжували постачати на територію України свою продукцію в такому обсязі, що дозволило їм, принаймні протягом 2019 – першого півріччя 2021 років, займати домінуюче становище на відповідних ринках. Лише після застосування у травні 2020 року санкцій до ПАТ «нижньокамськнафтохім» (компанії, що є підконтрольною АТ «ТАІФ»), група «ТАІФ» припинила прямі постачання продукції на територію України.

Однак у липні 2022 року розгляд справи про концентрацію було закрито на підставі частини першої статті 32 Закону України «Про захист економічної конкуренції» (далі – закон), оскільки заявники не надали інформації, необхідної комітету для розгляду справи по суті.

Разом із цим комітет за сприяння Служби безпеки України встановив, що зазначену вище концентрацію було здійснено ще у листопаді 2021 року.

«Тобто, заявники усвідомлюючи той факт, що комітет може заборонити заявлену концентрацію, здійснили її, не очікуючи відповідного рішення», — йдеться у повідомлені.

Оскільки вартісні показники учасників концентрації за підсумками 2020 року перевищували порогові значення, визначені статтею 24 закону, комітетом у квітні поточного року було розпочато відповідну справу про порушення.

Також комітет повідомив Службу безпеки України щодо можливої реалізації продукції виробництва ПАТ «нижньокамськнафтохім» на території України опосередковано, через незалежних дистриб’юторів, попри накладені на ПАТ «нижньокамськнафтохім» санкції.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти