У початок

Amic Energy подала позов проти росії до Європейського суду з прав людини

Австрійська мережа АЗК в Україні Amic Energy звернулася до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з позовом проти російської федерації. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Руйнівну агресію росії проти України має бути покарано. Ми як австрійський бізнес переконані, що у 21 сторіччі насильство, розруха й ворожі дії проти незалежної демократичної країни не можуть бути скоєні безкарно, – зазначає керуючий директор Amic Energy Гюнтер Майер. – Ми вважаємо, що росію має бути притягнуто до відповідальності за всі її злочини, скоєні проти українців. Тому ПІІ «Амік Україна» подало позов в ЄСПЛ, і ми сподіваємось, що суд підтримає наші аргументи й інші українські та міжнародні компанії в Україні, які вдалися до такого кроку».

У позові, поданому до ЄСПЛ ще 14 січня 2023, компанія стверджує, що ворожі дії проти мирного населення України, суверенної території, працівників Amic Energy і підприємства в цілому, свідчать про грубе порушення росією статті 1 протоколу 1 до Європейської Конвенції з прав людини, яка гарантує право на мирне володіння майном. Зокрема після протиправного захоплення російськими військами окремих територій Донецької, Херсонської й Запорізької областей України майно ПІІ «Амік Україна» було захоплено, розграбовано, а в окремих випадках знищено російською армією й окупаційною владою, яка контролюється країною-терористом.

Зазначені дії країни-агресора призвели до втрати доступу до майна Amic Energy в Україні, неможливості його експлуатації у своїй господарській діяльності.

Дії росії в Україні, в контексті яких було захоплено, розграбовано або знищено майно ПІІ «Амік Україна», є актом агресії проти України, вчиненим на порушення базових принципів ООН, норм міжнародного гуманітарного права і прав людини.

Виходячи з вищезазначеного, російська федерація несе повну відповідальність за свої агресивні дії на території незалежної держави, включаючи захоплення, розграбування і знищення матеріальних цінностей, які належать Amic Energy в Україні. Попередній обсяг заявлених збитків у позові становить понад 300 млн грн (8,5 млн євро).

Як зазначають у компанії, «звернення до Європейського суду з прав людини – це не бажання, це наш обов’язок як суб’єкта господарської діяльності в незалежній тдемократичній країні. Ми прагнемо справедливості й компенсації збитків, яких зазнали внаслідок військової агресії росії».

Позов було подано відповідно до ст. 34 і 41 вищевказаної Конвенції, які надають право ПІІ «Амік Україна» звертатися до ЄСПЛ й вимагати від російської федерації справедливої компенсації за завдані збитки. Повідомлення про відкриття провадження за позовом в ЄСПЛ очікується в найближчі місяці.

Довідка enkorr

Amic Energy — австрійська компанія, що є власником мережі з 470 автозаправних станцій мобільного й роздрібного обслуговування в Австрії, Латвії, Литві, Польщі й Україні зі штаб-квартирою у Відні.

З 24 лютого 2022 року, після повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, «Амік Україна» не припиняє допомагати підрозділам ЗСУ, СБУ, Нацполіції України, Прикордонної служби України, територіальної оборони, ДСНС, військовим адміністраціям і територіальним громадам різних областей безкоштовно, передавши вже понад 250 тис. л пального.

Окрім того, у вересні 2022 р. мережа АЗС підписала благодійну угоду з 242 Окремим батальйоном територіальної оборони, де служать співробітники компанії, для постачання військового спорядження й решти потрібних речей, і продовжує регулярно надавати допомогу іншим військовим підрозділам, реагуючи на їхні нагальні потреби.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти