У початок

Через падіння нафтових доходів росія втричі збільшить продаж юанів із резервів

Із 7 лютого мінфін рф продаватиме на внутрішньому ринку китайські юані в еквіваленті 8,9 млрд рублів на день, повідомляє із посиланням на російський Forbes видання «Бізнес.Цензор». Тобто, російський мінфін збільшить продаж валюти майже втричі через зниження нафтогазових доходів бюджету.

«Сукупний обсяг коштів спрямованої на продаж іноземної валюти становить 160,2 млрд рублів. Операції проводитимуться в період з 7 лютого 2023 року до 6 березня 2023 року», – уточнили у міністерстві.

За оцінкою мінфіну рф, російський бюджет у лютому недоотримає нафтогазових доходів на 108 млрд рублів. У січні прогноз недоотриманих доходів становив 54,5 млрд рублів – саме на цю суму, починаючи з 13 січня, ЦБ рф продавав юані на внутрішньому ринку: на суму, еквівалентну 3,2 млрд рублів на день.

Як повідомлялося раніше, через падіння нафтогазових доходів мінфін рф у січні вперше з 2020 року відновив продаж валюти у еквіваленті 54,5 млрд рублів на місяць.

За оцінками російських експертів, якщо реальна вартість російської нафти Urals виявиться вдвічі нижчою від закладених у бюджеті на 2023 рік $70 за барель, бюджет недоотримуватиме 250 млрд рублів на місяць.

За даними російського мінфіну, середня ціна на основну російську експортну марку нафти Urals у січні 2022 року склала $49,48 за барель, що в 1,7 раза нижче, ніж у січні 2022 року ($85,64 за барель).

У грудні 2022 року середня ціна на Urals зменшилась до $50,47 за барель, порівняно із $66,47 за барель у листопаді й $70,62 за барель – у жовтні минулого року.

За даними Bloomberg, російська нафта сорту Urals, що є основою енергетичного експорту рф, 6 січня падала до $37,8 за барель у порту «приморськ» на Балтійському морі. 9 січня на санкт-петербурзькій товарно-сировинній біржі укладено угоду, що передбачає продаж 10 тис. тонн нафти за 218 млн рублів, або за $42,19/бар..

Знижка на російську нафту Urals почала зростати після повномаштабного вторгнення рф в Україну, вона значно зросла після запровадження механізму обмеження цін на російську нафту країнами «Великої сімки».

Раніше у січні під час наради зі своїми урядовцями владімір путін визнав, що падіння цін на російську нафту внаслідок збільшення дисконту на неї може створити проблеми для російського бюджету, і закликав надати пропозиції, як не допустити цього.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти