У початок

Американський виробник СПГ нарощує обсяги експорту в Європу

За даними Upstream Online, Sempra Infrastructure з США уклала довгострокову угоду про купівлю-продаж скрапленого природного газу (СПГ) з PKN Orlen, яка нещодавно придбала Польську нафтогазову компанію (PGNiG), оскільки Європа намагається забезпечити майбутні постачання й зменшити свою залежність від російського газу.

Sempra постачатиме PKN Orlen близько 1 млн тонн СПГ на рік з першої фази свого незавершеного проєкту в Порт-Артурі у штаті Техас у США, остаточне інвестиційне рішення щодо якого планується прийняти до кінця березня.

Згідно з цією угодою, проєктна потужність відбору СПГ для проєкту фази 1 тепер повністю підписана на обов’язкові довгострокові угоди, підтвердила Sempra в середу.

Згідно з угодою SPA, PKN Orlen погодилася придбати приблизно 1 млн тонн СПГ у проєкті Port Arthur LNG Phase 1 на умовах FOB протягом 20 років.

Виконавчий директор PKN Orlen Даніель Обайтек сказав, що довгострокова угода SPA є важливим кроком на шляху зміцнення позицій компанії як наріжного каменю безпеки постачання сирої нафти й палива в Центральній і Східній Європі.

«Ще минулого року, під час дуже напруженої ситуації на енергетичному ринку ЄС, Сполучені Штати стали одним із основних постачальників природного газу в Польщу», — сказав Обайтек.

«Встановлюючи партнерство з Sempra Infrastructure, ми збільшуємо диверсифікацію нашого імпортного портфеля й забезпечуємо додаткові обсяги природного газу, який буде використовуватися як для забезпечення потреб польських клієнтів, так і для посилення присутності PKN Orlen на міжнародному енергетичному ринку».

Наразі Sempra забезпечила 10,5 млн тонн СПГ за зобов’язуючими довгостроковими контрактами для фази 1 Порт-Артура з такими клієнтами, як ConocoPhillips, Ineos, Engie та RWE.

«Ми раді співпрацювати з PKN Orlen, найбільшою енергетичною групою в Центральній Європі, оскільки вони продовжують шукати довгострокові різноманітні постачання безпечних джерел енергії», — сказав виконавчий директор Sempra Infrastructure Джастін Берд.

«Оскільки довгострокова потужність відбору для фази 1 зараз продається згідно з обов’язковими угодами, ми очікуємо досягти FID пізніше цього кварталу й розпочати будівництво проєкту СПГ в Порт-Артурі (фаза 1), щоб допомогти задовольнити зростаючий попит на СПГ у Європі й решті країн світу».

Sempra повідомила, що зараз вона зосереджена на виконанні решти кроків, необхідних для досягнення мети FID у першому кварталі 2023 року, а перші постачання вантажів очікуються 2027 року.

Проєкт Port Arthur LNG Phase 1 дозволений і, як очікується, включатиме дві лінії плюс резервуари для зберігання СПГ і пов’язані з ними об’єкти, здатні виробляти за оптимальних умов приблизно до 13,5 млн тонн СПГ. Проєкт фази 2 такого ж розміру «також має конкурентоспроможну позицію й перебуває в активному маркетингу й розробці», додала «Семпра».

Розвиток проєктів СПГ у Порт-Артурі залежить від завершення необхідних комерційних угод, отримання та/або збереження всіх необхідних дозволів, отримання фінансування й прийняття FID серед інших чинників. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти