У початок

Альтернатива газу: Кременчуцька ТЕЦ переходить на мазут «Укртатнафти»

Також є російською мовою

Кременчуцька ТЕЦ має намір використовувати мазут як один із основних видів палива, які потрібні для виробництва тепла в місті й виготовлення пари для потреб ВАТ «Укртатнафта». Відповідне повідомлення було оприлюднено при обговоренні нових тарифів, які ТЕЦ планує запровадити в 2022 році, повідомляє інтернет-видання «Плюс».

Відзначається, що під час опалювального сезону, який повинен розпочатися в жовтні, Кременчуцька ТЕЦ закуповуватиме мазут Кременчуцького НПЗ за ціною 13 133 грн/т.

Причиною переходу на використання мазуту може бути значне зростання цін на природний газ. Так, ціна на продукт в Європі сьогодні, 1 жовтня, досягла майже $1 200/тис. куб. м.

«На самому Кременчуцькому нафтопереробному заводі також повідомляють про початок експорту мазуту за кордон, від чого раніше відмовлялися через спрямування мазуту на виробництво бітуму», – зазначає «Плюс».

Як повідомляв enkorr, Кременчуцький НПЗ відмовився від його випуску на користь виробництва бітуму, попит на який зріс у зв'язку з активізацією в країні дорожнього будівництва.

За даними Консалтингової групи «А-95», у 2021 р. «Укртатнафта» спрямувала на зовнішні ринки в лютому-березні тільки 114,7 тис. т мазуту. В решту місяців мазут заводу не експортувався.

Відзначимо, Кременчуцька ТЕЦ забезпечує технологічний процес на Кременчуцькому НПЗ, постачаючи пару на установки підприємства. Раніше ТЕЦ входила в структуру «Полтаваобленерго», мажоритарним акціонером якого є група «Приват». У 2020 році ТЕЦ вивели як окрему юрособу.

Довідка enkorr

«Укртатнафта» володіє найбільшим НПЗ у Кременчуці. З 2019 р. компанія – активний учасник гуртового ринку, вона здійснює імпорт нафтопродуктів і скрапленого газу через Одеський порт.

У 2020 р. «Укртатнафта» виробила 1,057 млн ​​т дизельного пального, зайнявши 14,2% українського ринку. При цьому частка компанії на ринку бензинів становила 42% (884,2 тис. т), бітумів – 319 тис. т (27%), скрапленого газу – 5,6% (111 тис. т).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти