У початок

Є рівніші: експерт розкритикував «акцизний» законопроєкт

Урядовий законопроєкт, яким пропонується поступове збільшення акцизного податку на пальне, не враховує особливостей споживання і несправедливий по відношенню до споживачів пального.

Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив директор Консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн.

Найбільше запитань у нього викликає пропорційність підвищення акцизів на різні види пального. Зокрема, як пропонує уряд, акцизи на скраплений газ за 5 років зростуть з € 52 до € 70 /1 000 л, тоді як на бензин і дизпальне у 1,7 раза (з €213 до €359/1 000 л) і у 2,4 раза (€139 до 330/1 000 л) відповідно.

«Тобто ті, хто останні 15 років сплачував найбільші податки на бензин, будуть платити ще більше. Досить невеликий акциз на дизель тепер наздоганяє бензин, тому його покупцям теж доведеться платити майже по максимуму. А для споживачів LPG нічого не змінюється», — зазначає Куюн.

За його розрахунками, з другого півріччя 2024 року акциз на бензин додасть до собівартості бензину 1,5 грн/л, ДП – 1,10 грн/л, а газу – 18 коп./л.

«Інакше кажучи, бюджет воюючої країни знову будуть наповнювати споживачі бензину й дизелю, тоді як для покупців скрапленого газу фактично подовжені податкові канікули», — вважає він.

«Це як? Що ж такого чарівного у скрапленому газі? Може, ми його багато виробляємо і треба стимулювати його споживання? Ні, переважно імпортуємо, так само, як бензин і дизель», —  пише експерт.

На його переконання, на заваді встановленню «акцизної» справедливості у парламенті завжди ставав популізм. При цьому на інтереси споживачів бензину і дизпального, яких набагато більше, ніж споживачів LPG, і які насправді наповнюють бюджет, чиновники й політики не зважають, а зараз ще хочуть додатково посилити на них фіскальний тиск.

«Установіть справедливі, а точніше рівні податки для всіх автовласників, коли за одиницю енергії всі будуть платити однаково. Це зрозуміла й справедлива позиція держави», — закликав Сергій Куюн.

Нагадаємо, минулого тижня Кабінет міністрів підтримав законопроєкт, яким пропонується поступове збільшення акцизного податку на пальне.

Йдеться про законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу щодо акцизного податку». Його ще має ухвалити Верховна Рада.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти