У початок

647 ppm: ІСЕ виявив рекордний вміст сірки в дизпальному дискаунтерів

Також є російською мовою

Дизельне паливо мереж АЗС «БРСМ-Нафта», Мotto і «Брент Ойл» має багаторазове перевищення показників сірки в своєму складі. Про це свідчить червневе дослідження продукту, яке провів Інститут споживчих експертиз (ІСЕ).

«У число аутсайдерів потрапили чотири зразки, які було придбано в мережах «БРСМ-Нафта», Мotto, Marshall і «Брент Ойл». В основному, проблеми зосередились у вмісті сірки. І якщо у Marshall це незначне перевищення на 3 одиниці (13 мг/кг), то вже у «БРСМ-Нафти» – більш ніж семикратне перевищення (76,7 мг/кг)», – повідомили в інституті.

У той же час, як наголошується, пальне, куплене на станції «Брент Ойл», має більш ніж двадцятикратне перевищення (208 мг/кг), а «рекордсменом» є мережа Мotto, в зразку пального якої виявили вміст сірки в 647 мг/кг.

«Така концентрація неминуче призведе до швидкої кончини двигуна, не кажучи вже про вихлоп, через який оксид буде вкинуто на вулиці міст», – повідомляють в ІСЕ.

Також у мереж «Брент Ойл» і Мotto виявлено і порушення в параметрах спалаху – загоряння відбувається на рівні 38 і 51 градусів Цельсія відповідно. Це, як зазначили в інституті, свідчить про те, що в пальному є сторонні компоненти.

«Пальне цих продавців вогненебезпечне. Оскільки чим нижча температура від нормативу, тим вища ймовірність його вибуху при ДТП або іншій надзвичайній ситуації», – підкреслили експерти.

Загалом для свого дослідження ІСЕ відібрав зразки палива по всій Україні на станціях 13 мереж: ОККО, WOG, ShellL, KLO, Prime, ANP, Avantage 7, «БРСМ-Нафта», Мotto, Sun Oil, Marshall, Mango і «Брент Ойл".

При цьому під час дослідження з'ясувалося, що зразки дизельного палива ОККО, WOG, KLO і Prime відповідали всім нормативам і мали «запас міцності» за якістю. Тоді як реалізовуваний товар на станціях Avantage 7, Shell, ANP, Sun Oil і Mango відповідає всім вимогам ДСТУ, але без «запасу» (див. табл.).

Як повідомляв enkorr, квітневе дослідження Інституту споживчих експертиз, в об'єктиві якого опинився бензин А-92, показало перевищення норм вмісту сірки і бензолу в зразках SunOil і Мotto, а в пальному, закупленому на станціях «БРСМ» і SunOil, було виявлено сліди амінів – токсичної речовини, забороненої до використання в паливах не тільки в Україні, але і в Європі й США. У результаті інститут був змушений заявити про припинення програм маркетингової підтримки зазначених мереж.

За результатами травневого дослідження бензину марки А-95, проведеного цим же інститутом, порушення якісних показників продукту було виявлено у «БРСМ-Нафта», Мotto, SunOil і «Ас Ойл».

Згідно з даними enkorr, основні обсяги нафтопродуктів, що реалізуються в мережах SunOil, Мotto, «БРСМ» і «Брент Ойл», припадають на виробництво міні-НПЗ. Бізнес «БРСМ-Нафти» включає в себе міні-НПЗ у Гадячі (належить ТОВ «Стандарт Ойл 2000»), «Сан Ойл» пов'язана з чотирма міні-НПЗ у Харківській і Полтавській областях, Мотто і «Брент Ойл» були помічені в торгівлі нафтопродуктами виробництва найбільшого міні-НПЗ в Мерефі (Харківська область).

Довідка enkorr

Інститут споживчих експертиз (ІСЕ) – незалежна громадська організація, створена для проведення експертиз різноманітних товарів і послуг на території України. Свою роботу інститут розпочав у 2003 році. За цей час організація зарекомендувала себе як об'єктивна і незалежна структура, з високим рівнем довіри з боку споживачів.

За час своєї роботи інститутом було проведено

  • 15 досліджень моторних масел (синтетика, напівсинтетика, мінеральне, різних класів API);
  • 177 досліджень автомобільних палив (А-95, А-95 "преміум", А-92, А-76, ДП), з них 76 по Києву і 101 по регіонах;
  • 7 досліджень гальмівної рідини;
  • 14 досліджень омиваючої рідини;
  • 2 дослідження рослинного масла;
  • 34 дослідження алкоголю;
  • 55 досліджень м'яса і м'ясопродуктів та інші дослідження.
Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти