У початок

Зливай соляру!


Олег Гірко, старший віце-президент з енергетики британського філіалу RJ O'Brien Limited у Лондоні

З початку літа лондонський газойль виріс на $246 за тонну, що становило 37% приросту. Маржа переробки злетіла на 125% і становить зараз $32.89/bbl. Одна з основних причин — активне зниження видобутку, яке лобіює Саудівська Аравія. Водночас брак російського дизелю на північноатлантичних ринках і здорожчання фрахту (вояж з Індії в рази дорожчий, ніж із балтійських портів) призвели до різкого зростання вартості крекінгу.

Структура ринку не підтримує зберігання продукту. Навіть якщо на ринку буде дефіцит, календарний спред вересень-грудень перебуває в беквордації $57 з тонни (у п'ятницю було 70). Тобто тримати запаси дуже дорого. Це значить, що власники ресурсу намагатимуться швидше продати свої запаси. А якщо не зможуть і захочуть захеджуватися, це коштуватиме $57 з тонни.

На західному березі Атлантики банківські депозити впали на $700 млн, тоді вкладення в короткострокові фонди (money market funds) зросло на $900 млн. Цілком імовірно, що зростання відсоткових ставок триватиме. Тобто питання про можливу рецесію все ще відкрите — зниження споживання і попит на нафтопродукти це зазвичай супроводжують. Сценарій «м'якої посадки» американської економіки все ще можливий, хоча, як зазначає JPMorgan, ринки недооцінюють ризики. Банк рекомендує знизити частку акцій і наростити рівень кешу в інвестиційних портфелях, оскільки ймовірність рецесії становить 65%.

А тут ще й долар за сто рублів. Як-то кажуть, «ібо н@#уй». Сьогодні центробанк росії підвищив облікову ставку на 3,5% — до 12%, сподіваючись зупинити падіння. Короткостроково можливе зміцнення, але у перспективі це навряд чи зупинить послаблення валюти. Падіння рубля змусить росію збільшити й видобуток, і переробку.

Набагато цікавіша ситуація на ринку природного газу. Загроза перебоїв з постачаннями LNG з Австралії призвела до різкого сплеску цін минулого тижня — вересневий TTF у середу, 9 серпня, торгувався в діапазоні 40%, вистріливши до 43,52 EUR/MWh. Перемовини з (потенційно) страйкуючими на LNG-терміналі тривають, сьогодні TTF підскочив знову. Якщо навантаження зупиняться, ринок втратить близько 10% світових обсягів LNG, хоч і тимчасово.

Незважаючи на 90%-ву заповненість сховищ напередодні зими, народ нервує. Варто зазначити, що стрибок цін не зіпсував структури – вересень на лютий дає майже 20 EUR/MWh контанго – стабільний дохід за наявності сховищ.

Перші дванадцять миль на берегах Великобританії належать короні. Активний розвиток вітряних електростанцій підняв дохід Чарльза III на 45%! І йому навіть страйкувати не довелося.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти