В начало
Інвестиції в майбутнє: як Shell підтримує ініціативи з управління викидами

Інвестиції в майбутнє: як Shell підтримує ініціативи з управління викидами

Спецпроект

Сьогодні гравці енергетичного сектору все більше переймаються пошуками рішень, які могли б допомогти зменшити вуглецевий слід і перейти до більш стійких методів виробничої діяльності. Дотримуючись свого зобов'язання вжити заходів щодо зміни клімату, Shell через свій венчурний фонд Shell Ventures інвестує в стартапи, які розробляють інноваційні технології управління викидами. Що ж це за компанії та як вони допомагають формувати майбутнє енергетичної галузі? Довідаєтеся зі статті.

Рішення щодо зменшення вуглецевого сліду

Одним зі стартапів, який демонструє значний потенціал і отримав фінансування від Shell, іменується «Чуууз» (Chooose). Річ у тому, що все більше споживачів і підприємств починають замислюватися про вуглецевий слід від своєї діяльності. Тож Chooose працює над усуненням розриву між кліматичними намірами та кліматичними діями, пропонуючи своїм користувачам програмні рішення, які допомагають вимірювати та компенсувати вуглецевий слід від їхньої діяльності.

Заснована 2017 року, компанія Chooose створила платформу програмного забезпечення, яка дає змогу підприємствам інтегрувати кліматичні програми в будь-який клієнтський досвід. Допомагаючи компаніям та приватним особам легко відстежувати, розуміти відповідні механізми й керувати викидами, Chooose сприяє переходу суспільства до рішень із меншим умістом вуглецю, доступним на світовому ринку. Компанія пропонує своїм клієнтам такі інструменти, як автоматизовані розрахунки викидів, динамічні показники стійкості, перевірений ринок викидів та взаємозаліків вуглецю, а також звітність про кліматичні програми.

Щоб зменшити викиди, викликані контрольованою діяльністю, Chooose співпрацює з рядом перевірених проєктів із компенсації викидів вуглецю, які незалежно перевіряються на відповідність суворим екологічним стандартам. Завдяки платформі Chooose ці проєкти дають змогу компаніям щомісяця компенсувати свій вуглецевий слід, пропонуючи вуглецево-нейтральні рішення, видалення вуглецю, а також стійке авіаційне пальне.

Найбільший інтерес стартап викликає серед представників енергоємних галузей і напрямів: авіації, логістики, а також подорожей. Наразі такі компанії, як Booking.com, Lonely Planet, Trip.com, Amadeus, British Airways, Air Canada, Iberia та Japan Airlines, а також Southwest Airlines уже співпрацюють із Chooose, щоб робити подорожі більш доступними з погляду зменшення вуглецевого сліду.

Щоб допомогти Chooose удосконалити свій продукт і масштабувати технології в інших галузях, що є залежними від подорожей, у січні 2023 року Shell Ventures приєдналася до збору коштів у розмірі 15 млн дол. США для стартапу.

Уловлювання вуглецю в процесі виробництва водню

Із метою надання більш чистих енергетичних рішень у майбутньому, Shell дуже зацікавлена в технологіях, які сприяють боротьбі з викидами й запобігають їх наслідкам. Саме тому Shell Ventures підтримує норвезьку компанію «Гідроген Мем-Тех» (Hydrogen Mem-Tech), яка розробила спосіб зменшити викиди вуглекислого газу, уловлюючи його під час виробництва пального. Стартап створив і запатентував технологію, яка відокремлює водень від CO2 перед спалюванням, виробляючи чистий і економічно ефективний блакитний водень, при цьому відразу вловлює вуглець. Для цього Hydrogen Mem-Tech використовує паладієву мембрану в спеціально сконструйованому сепараторі.

Основними перевагами цієї технології є те, що вона не потребує хімічних речовин, є ефективною при використанні в різних місцевостях і загалом потребує незначних експлуатаційних витрат. Усе це дає змогу виробляти чисту енергію на енергетичних об'єктах будь-якого масштабу в різних секторах економіки.

Оскільки попит на джерела енергії без викидів постійно зростає, подібні рішення важко переоцінити. Сьогодні технологія Hydrogen Mem-Tech представляє значний потенціал для нафтопереробних і хімічних заводів та фабрик, також для виробництва сталі, електроенергії, газових мереж, транспорту, морського, авіаційного та сільського господарства.

Універсальний інструмент боротьби з короткочасними забруднювачами

Вуглекислий газ — не єдиний шкідливий викид, який впливає на навколишнє середовище. Інший стартап, підтриманий Shell Ventures — Дафне Технолоджі (Daphne Technology), — розробив універсальні рішення plug-and-play (ввімкни та працюй), які допомагають контролювати та зменшувати всі форми викидів забруднюючих речовин у димових газах: SOx, NOx, CH4, N2O та CO2.

Багато компаній працюють над технологіями для зменшення рівня вуглецю. Проте в атмосфері все одно лишаються такі забруднюючі речовини, як чорний вуглець, метан, тропосферний озон і гідрофторвуглеці, що становить 45% впливу на зміну клімату. Саме тому Daphne Technology наполягає на вирішенні проблеми глобального потепління за допомогою комбінованого підходу.

Орієнтуючись на галузі, які важко декарбонізувати, основна технологія Daphne спрямована на видалення викидів із двигунів суден, які працюють на будь-якому типі пального, включаючи нафту, СПГ, біопальне, аміак та водень. Ця технологія очищає всі форми викидів від забруднюючих речовин, а саме в такий спосіб, що токсичні речовини розщеплюються й перетворюються на безпечніші елементи. Ключовою перевагою винаходу є те, що ці речовини не потрібно зберігати — тобто вони можуть бути випущені в навколишнє середовище без завдавання йому шкоди або навіть перетворені на цінні побічні продукти. Це особливо важливо для галузі морських перевезень.

Окрім універсального «зеленого» перетворювача, компанія також пропонує своїм клієнтам інструменти моніторингу й очищення, такі як PureMetrics (система моніторингу викидів), SlipPure (технологія, завдяки якій видаляється метан з вихлопних газів за допомогою електроенергії) і SulPure — завдяки цій технології з газів видаляються забруднювачі, як от оксид сірки (SOx). Також за допомогою SulPure можна додавати оксид сірки до сульфат амонію – добрива, що широко використовується в сільськогосподарських цілях.

Новий погляд на моніторинг викидів

Ще один підхід до моніторингу викидів небезпечних і парникових газів (ПГ) належить британській компанії «Міріко» (Mirico). Технологія стартапу забезпечує безперервний, широкомасштабний моніторинг викидів на всіх виробничих ділянках лише за допомогою одного інструменту.

Запатентована компанією Mirico методика лазерної дисперсійної спектроскопії (LDS) у поєднанні з використанням передових лазерів середнього інфрачервоного діапазону дає виявляти такі гази, як вуглекислий, метан, закис азоту, сірководень і аміак незалежно від практично будь-яких погодних умов. Це стає можливим завдяки різниці між традиційними системами оптичного зондування, які виходять із вимірювання оптичної сили світла (що передається як функція довжини хвилі для виведення молекулярних концентрацій), і технологією LDS, яка вимірює оптичне молекулярне розсіювання за допомогою диференціального фазового вимірювання світла.

Технологія Mirico може широко використовуватися для виявлення «викидів-утікачів» та біометану, для моніторингу парникових газів, а також для вимірювання рівня викидів у довкілля сільськогосподарського газу.

Shell щиро переконана в ефективності підтриманих проєктів. Саме тому вже кілька років компанія співпрацює з Mirico для вимірювання та скорочення парникових викидів на своєму переробному підприємстві в Нідерландах.

Ще один спосіб декарбонізації важкої промисловості

Ще одне рішення, яке має потенціал для скорочення викидів парникових газів із сектора, де це найважче зробити, було розроблено компанією «Хітен» (Heaten). Оскільки Shell націлена на підтримку амбітних і неординарних проєктів, цей стартап, безумовно, заслуговує на увагу. Heaten створив високотемпературні промислові теплові насоси, які рекуперують відпрацьоване тепло, відкриваючи важкій промисловості шлях до декарбонізації процесів промислового опалення.

Проривна технологія поршневих верстатів дає змогу підвищити температуру відпрацьованих теплових потоків за допомогою робочої рідини (холодоагенту), яка змінює фізичний стан (рідина / газ) у безперервному циклі, поглинаючи й виділяючи тепло. У результаті ці потоки можуть бути використані повторно, тим самим скорочуючи експлуатаційні витрати та викиди CO2, що, своєю чергою підвищує енергоефективність підприємства загалом.

Оскільки 65% викидів вуглецю промислових процесів утворюються в результаті спалювання викопного палива, перехід на технологію Heaten може допомогти значно зменшити вплив від використання традиційних нафтових, газових чи вугільних котлів. До секторів, які могли б отримати користь від запропонованого рішення, належать галузі з виробництва продуктів харчування та напоїв, целюлози й паперу, пластику, металу, текстилю, хімікатів та ін., а також морське господарство.

Ініціативи з управління викидами можуть зіграти вирішальну роль у вирішенні глобальної проблеми зміни клімату, і попит на відповідний інноваційний продукт і далі зростає. Поки бізнес та уряд продовжуватимуть підтримку цих стартапів, ми можемо розраховувати на їхні зусилля, спрямовані на те, щоб прокласти шлях до більш «зеленого» майбутнього.

Джерела світлин: депозитарій компанії Shell

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти