В начало
Циркулярність, управління ресурсами й друге життя для пластику: як Shell піклується про навколишнє середовище?

Циркулярність, управління ресурсами й друге життя для пластику: як Shell піклується про навколишнє середовище?

Спецпроект

Як відповідальний бізнес, Shell піклується про навколишнє середовище й прагне мінімізувати вплив своєї діяльності на нього. Так, компанія намагається ефективно використовувати ресурси, а також збільшити повторне використання та стимулювати їх переробку. У Звіті про сталий розвиток за 2023 рік Shell ділиться прогресом, якого вдалося досягти у цьому напрямі. У цій статті пропонуємо ключові думки та статистику з документу й запрошуємо зануритися у залаштунки управління ресурсами у компанії.

Підходи Shell до використання та управління ресурсами

Shell, як глобальна компанія, прагне не тільки розвивати та масштабувати свій бізнес, але й при цьому мінімізувати вплив на навколишнє середовище: позитивно вплинути на біорізноманіття, досягати нульових відходів і ефективно використовувати воду та інші ресурси. Йдеться не просто про слова - турбота про навколишнє середовище є частиною стратегії “Прискорюючи Прогрес” Shell. У попередніх статтях ми детально розглядали різні аспекти наближення енергетичного майбутнього, в які вірить Shell - зокрема, про скорочення викидів вуглецю, глобальний енергетичний перехід та ін. А якими є основні підходи компанії щодо впровадження циркулярності, управління водними ресурсами та відходами?

  • Циркулярність і управління відходами: підприємства Shell на місцях розробляють плани управління відходами та досліджують шляхи ефективного застосування принципів циркулярної економіки.
  • Управління водними ресурсами: компанія аналізує споживання водних ресурсів, розробляє плани їх більш економного використання на своїх підприємствах. Особливо це стосується регіонів, де прісних водних ресурсів бракує.
  • Пластикова упаковка: Shell співпрацює з партнерами та підрядниками, аби пластикових відходів було менше, й з метою стимулювати їх повторне використання або ж переробку.

Компанія постійно відстежує та намагається масштабувати прогрес у кожному із цих напрямів. Суттєвих показників вдалося досягти й у 2023 році, йдеться у річному Звіті Shell про сталий розвиток.

Переосмислити, скоротити, переробити та інші принципи управління відходами

Збільшення циркулярності означає відхід від лінійної економіки (бери-зроби-утилізуй) до такої, де матеріали повторно використовуються, перепрофільовуються та переробляються. Скорочення споживання сировини або первинного матеріалу не тільки мінімізує відходи, але також може зменшити потребу у видобутку та переробці додаткового первинного матеріалу.

Команда Shell переконана, що циркулярна економіка та ефективне управління відходами може створити можливості для нових бізнес-моделей і стимулювати інновації. Відтак Shell впроваджує принципи циркулярної економіки у своїй діяльності, постійно моніторить потоки відходів на місцях, аби визначати, як ними краще управляти.

У 2023 році компанія почала впроваджувати результати 24 оцінок щодо відходів і циркулярності, проведених раніше, у місцеві системи менеджменту ефективності. На основі цього підприємства Shell на місцях розробляють плани поводження з відходами. Це включає й пошук способів зменшення їх потоків (як-от біошламу), й шляхів більш ефективного застосування принципів циркулярної економіки за ієрархією «переосмислити, відмовитися, скоротити, повторно використати, відремонтувати, переробити».

У річному Звіті про сталий розвиток компанія зазначає, що у 2023-му їй вдалося утилізували 1 619 тис. тонн нешкідливих відходів. А загалом за рік утилізували 2 251 тис. тонн всіх відходів у порівнянні з 2 012 тис. тонн у 2022 році. Компанія також відправила 654 тис. тонн залишків матеріалів на повторне використання, переробку або використання як сировини в іншому процесі. Наприклад, відходи, які могли б відправитися на звалище, можна спалити для отримання енергії.

Бережне використання водних ресурсів

У 2023 році компанія продовжила досягати успіхів і в скороченні споживання прісної води - зокрема, в регіонах з її дефіцитом. Так, Shell вже зменшила цей показник на 15% раніше цільової дати, адже очікувалося, що цього вдасться досягнути лише у 2025-му.

Крім зобов’язання зменшити споживання води в районах з її дефіцитом у межах стратегії “Прискорюючи Прогрес”, компанія також має на меті оцінити варіанти подальшого скорочення використання водних ресурсів. У 2021 і 2022 роках Shell здійснила детальну оцінку цього питання  на шести основних об’єктах Shell. Її результати, а також дискусії зі стейкхолдерами підштовхнули  до більш сталого та цілісного підходу щодо використання водних ресурсів, залучення стратегічних партнерів тощо.

А станом на кінець 2023 року компанія завершила таку оцінку вже на восьми своїх підприємствах. Ці результати також стали основою в розробці планів ефективнішого використання води на локальних об’єктах Shell. 

Друге життя для пластику

Shell підтримує потребу в покращенні циркулярності світового ринку пластику та заохочує скорочення його використання, повторне використання або ж переробку. До того ж, компанія є членом-засновником альянсу “Alliance to End Plastic Waste”, який допомагає урядам оцінювати й покращувати збір і управління відходами.

Щоб робити свій внесок у спільну справу, до 2030 року компанія прагне збільшити кількість переробленого пластику в упаковці бренду Shell до 30% і гарантувати, щоб вона була придатна для повторного використання або переробки.

Вже у  2023 році 19% пластикової упаковки товарів для догляду за автомобілем, продуктів харчування та напоїв бренду Shell у всьому світі було виготовлено з вторинної переробки. До слова, у 2022-му цей показник був більш ніж удвічі меншим - 8%.

Також у 2023 році компанія випустила свої перші пляшки для мастильних матеріалів, виготовлені з 100% переробленого пластику. Крім того, у Європі компанія представила каністри, з меншим на 27% вмістом пластику та кращим потенціалом переробки. А у Китаї Shell представила 1-літрову пляшку для моторної оливи із вмістом пластику на 3% меншим за вагою у порівнянні зі стандартною альтернативою.У Північній Америці під час пілотної кампанії Shell зі збору та переробки контейнерів для мастильних матеріалів отримали близько 4260 кг важкорозкладаного пластику, який інакше міг би потрапити на смітник.

Варте уваги й те, що у 2023 році понад 40% станцій технічного обслуговування, що належать Shell, відмовилися від непотрібного одноразового пластику, включаючи столові прибори, соломинки та мішалки у порівнянні з близько 30% у 2022 році. А майже 60% - повністю відмовилися від одноразових пластикових пакетів.

Shell допомагає розвивати життєздатну пластикову циркулярність і співпрацює з різними партнерами у цьому напрямі. Так, у 2023 році компанія підписала кілька стратегічних угод задля відкриття доступу до пластикових відходів і забезпечення довгострокового зберігання піролізної олії (або “пічного пального”). Щодо останньої, варто зазначити, що у Нідерландах компанія споруджує завод Shell Chemicals Park Moerdijk. Очікується, що він відкриється у 2024-му й матиме потужність переробляти до 50 тис. тонн піролізної олії на рік.

Загалом, Звіт про сталий розвиток - це не тільки спосіб компанії прозвітувати перед партнерами, стейкхолдерами та споживачами, але й проаналізувати як успіх, так і точки зростання. Адже і перше, і друге - прискорює прогрес, що дуже співзвучно зі стратегією Shell.                                

Про Shell в Україні 

Shell Mobility увійшла на український ринок 2007 року та входить до кластеру Центральної та Східної Європи Shell Mobility. Нині в компанії працює близько 1 600 осіб. Мережа АЗС Shell нараховує 131 станцію у 20 областях України, з яких функціонують 118. Shell пропонує клієнтам високоякісні нафтопродукти, включно з пальним Shell V-Power, дизельним пальним та зрідженим вуглеводневим газом (ЗВГ), а також широкий асортимент супутніх товарів, свіжу їжу й напої. Щоб відповідати потребам українських власників електромобілів, кількість яких постійно збільшується, на понад 16% мережі Shell установлені електрозарядні модулі. 

Shell – глобальна група енергетичних та нафтохімічних компаній, яка діє в понад 70 країнах, а загальний штат становить 103 000 працівників. Компанія Shell, яка має більш ніж сторічний досвід у виробництві пального, нині використовує найсучасніші технології та інновації для забезпечення сталого майбутнього. Компанія також інвестує в розвиток енергетики (зокрема низьковуглецевої, а також у вітрову й сонячну) та нові види пального для транспорту (серед них – удосконалене біопальне й водень). 

Джерела світлин: депозитарій компанії Shell

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти