В начало

Зупинився найбільший нафтопереробний завод Пакистану

Найбільший нафтопереробний завод Пакистану закрився приблизно на тиждень через відсутність сирої нафти, оскільки дефіцит американської валюти і значна девальвація рупії вдарили у його портові можливості, повідомляє Tribune.

У листі до Міністерства енергетики (підрозділ нафти) від 31 січня 2023 року керівник відділу продажів споживчим компаніям Cnergyico PK Сайєд Адеель Азам зазначив, що «нафтопереробний завод Cnergyico (раніше відомий як Byco Petroleum) закриється 2 лютого 2023 року й перезапустить виробництво з 10 лютого 2023 року відповідно до графіка прибуття суден із сирою нафтою».

Нафтопереробний завод має потужність переробки 156 тис. барелів на добу (б/д) сирої нафти для виробництва нафти, дизельного пального, мазуту й інших нафтопродуктів.

«Галузь опиниться на межі колапсу, якщо не буде вжито негайних кроів з організації фінансування для забезпечення імпорту», — йдеться в листі Консультативної ради нафтових компаній (OCAC) до Органу регулювання нафти і газу (Ogra) наприкінці минулого тижня.

«Через підвищення цін на нафту й послідовне знецінення пакистанської рупії протягом останніх 18 місяців ліміти торговельного фінансування, доступні в банківському секторі, стали недостатніми. Тільки в результаті нещодавньої девальвації ліміти акредитивів/імпорту скоротилися за одну ніч на 15-20%», – написав OCAC.

Раніше нафтопереробний завод у жовтні 2022 року повідомив фондовому ринку, що повені розмили дороги й мости, що з’єднують нафтопереробний завод із ринками. Вони обрали альтернативні маршрути, але це завдає серйозних збитків на додаток до тих, що понесені через девальвацію рупії.

Ціна акцій компанії впала на 3,18%, або на 0,13 рупії, і закрилася на рівні 3,72 рупії з торгівлею 7,49 мільйона акцій на Пакистанській фондовій біржі (PSX) у п’ятницю.

Чистий обсяг продажів компанії склав 52,7 млрд рупій у першому кварталі (липень-вересень) поточного фінансового року порівняно з 34,4 млрд рупій за аналогічний період минулого року, що було пов’язано зі зростанням цін на нафту й різким падінням курсу рупії.

«Надзвичайно низька продуктивність нафтопереробного заводу призвела до валових збитків обсягом 4,6 млрд рупій порівняно з валовим прибутком у 751 млн рупій за той самий періодторік», — ідеться в першому квартальному звіті компанії. 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти