В начало

Зниження цін Sonatrach покращить позиції морського LPG в Україні

Зміна квітневого прайсу Sonatrach сприяла здешевленню скрапленого газу на південних базисах постачань. Проте за умов низьких цін польського й балтийського ресурсу постачання продукту з Румунії можуть конкурувати тільки у південних областях України, розповіли enkorr учасники ринку.

Ціни Sonatrach є головним орієнтиром для ціноутворення у чорноморському й середземноморському регіонах. Учора алжирська компанія опублікувала ціни на реалізацію скраплених газів на квітень 2023 р.. Вартість пропану зменшилася на $145/т, до $495/т, бутану – на $180/т, до $510/т. Здешевлення було непропорційно великим порівняно зі зменшенням котирувань нафти. Обвал цін на скраплений газ було зумовлено досить теплою зимою у Європі та, як наслідок, зниженням вартості природного газу. На півночі Європи СВГ теж здешевшав. Протягом березня котирування пропану в північно-західній Європі зменшилися з $630-646/т до $496-504/т CIF ARA.

«Постачальники газу розраховували на більш тривалу зиму, але тепла погода вкоротила потреби ринку. Врешті ми маємо залиті газом ринки Польщі, Чорного й Середземного морів», — коментує ситуацію трейдер, що продає газ на Балканах і в Середземномор’ї. Співрозмовник додає, що деякі компанії знижують ціни на березневі партії продукту до квітневих рівнів, фіксуючи збитки, щоб вивільнити сховища під закупівлю нових обсягів.

За даними enkorr, компанія Bulmarket ще на початку тижня оголосила про зниження цін, до оголошення квітневих рівнів Sonatrach. Учасники ринку повідомляють, що мінімальні ціни, за якими пропонуються автомобільні партії ПБТ у Галаці, становлять $665-670/т. У Мідії й Мангалії газову суміш Interport S.A. планує продавати за $650-660/т після того, як до портів надійдуть судна з квітневими обсягами продукту. Українські покупці поки що без ентузіазму поставились до зниження цін на румунських терміналах.

«Зниження цін, що сталося, не робить румунський газ дешевшим за польський чи балтийський. Зараз пропозиції з півдня перебувають у паритеті хіба що з цінами українських виробників», — зазначає один з великих українських імпортерів. За розрахунками еnkorr, з урахуванням поточної ціни на газ у Галаці в Кропивницькому він буде коштувати $785-790/т, або 35 200-35 400 грн/т. Водночас продукт із Латвії чи Польщі до центру Кіровоградської області можна привезти за $732-794/т (33 100-35 500 грн/т).

Різні темпи здешевлення скрапленого газу у Польщі, країнах Балтії й Румунії призвели до того, що з урахуванням вартості доставки у березні придбати продукт на півночі можна було на $100-150 дешевше, ніж на півдні. На східних польських терміналах автомобільні партії ПБТ у кінці березня продавалися за $590-600/т, у Латвії й Литві — за $470-530/т. Водночас у Галаці газ пропонувався за $770-780/т. Польські, латвійські й литовські компанії, що продають продукт російського походження, мали цінову перевагу порівняно з постачальниками газу на півдні. У березні котирування ПБТ DAP Брест перебували у межах $430-450/т. Наслідком зростання цінового розриву стало скорочення постачань скрапленого газу з Румунії й припинення продажів з Болгарії.

Зниження цін на півдні сприятиме диверсифікації постачань скрапленого газу до України у квітні. Але варто зазначити, що через зменшення прибутковості експорту СВГ через порти Чорного моря російські компанії у квітні можуть збільшити продажі в Польщу й країни Балтії, що призведе до здешевлення газу в регіоні. За 26 днів березня обсяги залізничних відвантажень скрапленого газу з росії й Казахстану до Польщі збільшилися на 16%, до 91 тис. тонн.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти