В начало

Європейський імпорт СПГ уперше обганяє трубопровідний газ – Bloomberg

Континент розглядався як ринок преміум-класу, що допомагає залучити більше СПГ. Згідно з даними Інституту енергетики, торік імпорт скрапленого природного газу в Європу вперше перевищив обсяги, що надходять на континент трубопроводами, повідомляє Bloomberg.

Ця зміна свідчить про те, що континент швидко відновлює свою енергетичну інфраструктуру, водночас розриваючи зв’язки з росією після її повномасштабного вторгнення в Україну. Розворот є ще більш значущим, оскільки світовий видобуток газу залишався відносно постійним 2022 року порівняно з роком раніше, показує щорічний статистичний огляд світової енергетики EI.

Європа була ринком преміум-класу, що допомогло залучити більше СПГ на свої береги й заповнити прогалини, утворені скороченням постачань російським трубопроводом. Ця зміна призвела до рекордних цін і нестабільності на газових ринках, а також до постійної інфляції на континенті, що пригнічувало промислову активність на тлі економічного спаду.

Велика війна в Україні перевернула «припущення про постачання в усьому світі», сказав Нік Вейт, головний виконавчий директор лондонського інституту. Ці зміни «прискорили цінову кризу й глибокий тиск на вартість життя в багатьох економіках».

Протягом року європейські країни швидко встановили більше імпортних терміналів для суперохолодженого палива, а Німеччина вперше долучилася до клубу імпортерів. Комунальні підприємства регіону підписали угоди про залучення більшої кількості СПГ від таких виробників, як США, і відбувся поворот до відновлюваних джерел, таких як вітер і сонце.

Відповідно до статистичного огляду, торік імпорт європейського трубопровідного газу склав близько 151 млрд кубометрів порівняно з 232 млрд роком раніше. Падіння на 35% у річному обчисленні контрастує з імпортом СПГ, який зріс до 170 млрд кубометрів 2022 року зі 108 млрд роком раніше.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти