В начало

Саудівська Аравія закручує гайки щодо постачань нафти в США

Коли Саудівській Аравії потрібно швидко переконати нафтовий ринок, що пропозиція скорочується, що тисне на ціни, ніщо не може зрівнятися зі скороченням її експорту сирої нафти до США, пише Bloomberg.

Ер-Ріяд пообіцяв скоротити видобуток нафти наступного місяця на 10%, в односторонньому порядку скоротивши видобуток лише до 9 млн барелів на день (б/д), що є найнижчим показником з 2011 року — за винятком короткочасних збоїв через Covid і єменської атаки на його об’єкти. Важливо, як і саме скорочення, те, де це буде відчутно: сигнали вказують на США і Європу.

Якщо зосередитися на США, трейдери чітко передадуть зниження. Коливання американського імпорту сирої нафти та, зрештою, запасів нафти мають величезний вплив, оскільки Вашингтон публікує дані щотижня. В інших регіонах трейдери отримують офіційні дані лише щомісяця, а іноді взагалі не отримують їх, як у Китаї й Індії.

Цю тактику Саудівська Аравія застосувала з великим ефектом шість років тому, коли королівство націлилося на американських покупців, щоб переписати наратив ринку. «Експорт у США помітно впаде», — заявив міністр енергетики Саудівської Аравії Халід Аль-Фаліх у травні 2017 року після зустрічі ОПЕК+. До липня постачання саудівської нафти в Америку впали до 30-річного мінімуму. Ціна West Texas Intermediate, еталонного показника нафти, зросла на 20% з дня виступу Аль-Фаліха до кінця року.

Чи зможе він знову запрацювати, буде видно. По-перше, США тепер набагато менше залежать від саудівської нафти. Ще в середині 2017 року США регулярно купували 1 млн б/д саудівської нафти. Цього року він купував у середньому менше 500 тис. б/д.

Проте це, мабуть, найкращий шанс для Ер-Ріяда підвищити ціни. Попри значне зростання попиту цього року, потік сирої нафти з росії, Ірану й Венесуели, які перебувають під санкціями Заходу, перевищив споживання. У результаті West Texas Intermediate намагався підтримувати рівень $70 за барель. Погоня за ринками США і Європи має перевагу для Ер-Ріяда: жоден не може переключитися на російські чи іранські постачання, що нафтопереробники в Азії роблять щодня

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти