В начало

Видобуток нафти ОПЕК зменшився в січні через нові скорочення

Видобуток нафти в ОПЕК у січні зафіксував найбільше місячне падіння з липня, показало опитування Reuters, оскільки кілька членів запровадили нові добровільні скорочення, узгоджені з більш широким альянсом ОПЕК+, а заворушення стримували видобуток у Лівії.

Організація країн-експортерів нафти в січні видобула 26,33 млн барелів на добу (б/д), що на 410 тис. б/д менше, ніж у грудні. Грудень повністю виключає Анголу, яка вийшла з ОПЕК.

Останнє падіння знаменує подальше падіння частки ринку для ОПЕК, яка почала стримувати видобуток наприкінці 2022 року, щоб підтримати ринок і протидіяти збільшенню видобутку в країнах, що не входять в ОПЕК, таких як Бразилія й Сполучені Штати.

У січні найбільше падіння відбулося в Лівії, одному з членів ОПЕК, якому не потрібно обмежувати видобуток, після заворушень, які спричинили закриття нафтового родовища Шарара, одного з найбільших у країні.

Деякі члени ОПЕК пообіцяли добровільне скорочення в два раунди – у квітні 2023 року й листопаді 2023 року, а Саудівська Аравія зробила додаткове добровільне скорочення. Видобуток у січні був на 214 тис. б/д вищим від передбачуваної мети ОПЕК, головним чином через те, що Ірак, Нігерія й Габон викачували більше своєї мети, показало опитування.

Ірак і Кувейт скоротили видобуток на 140 тис. б/д у рамках нового раунду добровільних скорочень, хоча видобуток в Іраку залишається на 141 тис. б/д вищим від самопроголошеної країною мети на перший квартал, показало опитування.

Наступне за величиною скорочення відбулося в Ірані, також звільненому від квот, що знизило експорт, показало опитування. Іран все ще наближається до п’ятирічного максимуму, досягнутого в листопаді після того, як ОПЕК зафіксував одне з найбільших збільшення видобутку 2023 року, попри те, що санкції США все ще діють.

Алжир скоротив видобуток на 40 тис. б/д, реалізувавши більшість своїх добровільних скорочень.

Серед країн із вищим видобутком видобуток у Саудівській Аравії зріс на 40 тис. б/д, хоча він був близьким до своєї мети в 9 млн б/д. Найбільший експортер продовжив добровільне скорочення на 1 млн б/д у першому кварталі в рамках листопадової угоди ОПЕК+.

Згідно з дослідженням, Нігерія підвищила видобуток на 40 тис. б/д, оскільки деяка кількість сирої нафти перероблялася на новому нафтопереробному заводі (НПЗ) у Данготе, а експорт залишався в основному стабільним. Видобуток був на 40 тис. б/д вищим від цільового показника країни до 2024 року.

Опитування Reuters спрямоване на відстеження постачань на ринок і базується на даних про доставку, наданих із зовнішніх джерел, даних про потоки LSEG, інформації від компаній, які відстежують потоки, таких як Petro-Logistics і Kpler, а також інформації, наданої джерелами в нафтових компаніях, ОПЕК та консультантами.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти