В начало

Видобуток нафти на казахстанському родовищі Кашаган досяг 100 млн т

Кашаган, гігантське нафтове родовище Казахстану, 11 січня перевищив монументальний рубіж у 100 млн тонн з початку видобутку нафти, оголосила North Caspian Operating Company (NCOC), оператор проєкту.

Гігантське нафтове родовище Кашаган є одним із найбільших родовищ нафти, відкритих за останні чотири десятиліття. Його видобувні запаси оцінюються приблизно в 9-13 млрд барелів нафти. Промисловий видобуток нафти на морському родовищі Кашаган розпочато 2016 року.

Як зазначають у компанії, це досягнення свідчить про стабільне зростання і розвиток NCOC, яка продовжує вносити вагомий внесок у соціально-економічний розвиток Казахстану.

«Сьогоднішня неймовірна віха стала можливою завдяки винятковій відданості й досвіду персоналу NCOC і підрядників, які надають першочергове значення безпеці, а потім продуктивності», — сказав у своїй заяві керуючий директор NCOC Олів’є Лазар.

Він зазначив, що вони також дякують акціонерам угоди про розподіл продукції в Північному Каспійському морі (NCSPSA), а також місцевим і центральним органам влади за «їхню непохитну підтримку».

«Це досягнення є свідченням командної роботи, професіоналізму й відданості всіх учасників», — додав Лазар.

Торік прем'єр-міністр Казахстану Аліхан Смаїлов закликав NCOC збільшити обсяг видобутку на родовищі Кашаган.

1997 року Казахстан підписав угоду про розподіл продукції з міжнародним консорціумом великих нафтогазових компаній для розробки Північно-Каспійського проєкту.

У консорціум входять сім найбільших енергетичних компаній світу. KazMunayGas володіє 16,88%, Eni – 16,81%, Shell – 16,81%, ExxonMobil – 16,81%, TotalEnergies – 16,81%, CNPC – 8,33% і Inpex 7,56%.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти