В начало

Катар призупиняє постачання газу через Червоне море після авіаударів США

Катар призупинив відправку танкерів зі скрапленим природним газом (СПГ) через протоку Баб-ель-Мандеб після того, як авіаудари під проводом США по об’єктах хуситів у Ємені підвищили ризики на життєво важливому водному шляху.

Відповідно до даних відстеження руху суден, зібраних Bloomberg, щонайменше п’ять суден з СПГ, що експлуатуються Катаром, які прямували до проходу в південній частині Червоного моря, було зупинено з 12 січня. Тривала пауза в постачаннях від другого за величиною постачальника СПГ в Європі підвищує ризики саме тоді, коли на континенті панує зимова погода.

Проте це навряд чи призведе до дефіциту в найближчій перспективі. Європа добре забезпечена газом, а промисловий попит залишається низьким. Ціни на газ у Європі впали на 3,7% 15 січня і торгуються поблизу найнижчого рівня з серпня.

Біля берегів Оману зупинилися три танкери, що перевозили СПГ в Європу. Два інших порожніх судна, які прямували у Катар для перезавантаження, зупинилися на іншому березі Баб-ель-Мандабу — один у Червоному морі, а інший – у Середземному морі поблизу Суецького каналу.

Об’єднані військові сили, до складу яких входять ВМС США й Великобританії, порадили торговим судам триматися подалі від небезпечної зони в південній частині Червоного моря після авіаударів по бойовиках, яких підтримує Іран. Щонайменше три великі оператори нафтових танкерів заявили, що уникатимуть цього району.

Хусити не атакували жодного судна, що перевозить газ, відколи вони почали обстрілювати кораблі в середині листопада, але небажання Катару проходити транзитом підкреслює різке зростання ризиків після ударів під проводом США. Країна Перської затоки — один із найбільших у світі експортерів СПГ — досі була серед небагатьох постачальників газу, які продовжували використовувати Червоне море для доставки палива в Європу.

Катар – найбільший постачальник СПГ в Європу після США і зазвичай відправляє експорт водним шляхом, враховуючи, що альтернативою є набагато довший шлях навколо південного краю Африки. Торік на його частку припадало близько 13% споживання в Західній Європі.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти