В начало

Від Бразилії до Тунісу: імпорт LPG усе строкатіший

Польща й Румунія залишаються найбільшими країнами-постачальниками газу в Україну, проте надходження продукту від західного сусіда зменшуються третій місяць поспіль, тоді як із півдня обсяги імпорту продовжують зростати.

У листопаді постачання LPG з Польщі в Україну зменшилися 9% до 25,9 тис. тонн. Румунські компанії минулого місяця відвантажили 33,6 тис. тонн газу, це на 11% більше порівняно з жовтнем. Про це enkorr повідомили у Консалтинговій групі «А-95».

Структура походження імпортного газу у листопаді зазнала суттєвих змін, що стало наслідком посилення контролю постачань з боку української митниці й дефіцитом продукту на півдні. Минулого місяця обсяги імпорту газу, що мав сертифікат походження EUR.1, зменшилися з 30,6 тис. тонн до 22,3 тис. тонн. Водночас постачання американського продукту потроїлися і становили 18,6 тис. тонн. Збільшення імпорту продукту з США було зумовлено недостатніми обсягами пропозиції газу алжирського і єгипетського виробництва у середземноморському регіоні. Зі слів трейдерів, у листопаді Sonatrach мав наміри збільшити відвантаження газу в Судан, оскільки компанія виграла тендер на постачання великої партії продукту. Як наслідок, з Румунії, Молдови й Угорщини в Україну було відвантажено 15 тис. тонн штатівського LPG. Трейдери кажуть, що більшість проблем із розмитненням американського LPG, що виникали через брак документів, позаду.

У листопаді на український ринок уперше було відвантажено 1,02 тис. тонн газу бразильського походження, виробленого на заводі  REFINARIA DE MATARIPE S.A. в Бразилії. Продукт імпортувала компанія з групи WOG. Спочатку автомобільний газ було відвантажено у Бразилії на морське судно й доставлено на морський термінал у Гдині (Польща), а звідти – потягом в Україну. Також минулого місяця на український ринок уперше потрапив скраплений газ виробництва Тунісу. У листопаді з Румунії морем і залізницею було відправлено 2,7 тис. тонн туніського продукту.

Зміни сталися і в структурі постачальників. Так, найбільшим відправником газу стала компанія VPC Trade, що, як і Bulmarket, відвантажує LPG в Україну з румунського Галаца. У листопаді ці трейдери постачили відповідно 8,9 тис. тонн і 8,4 тис. тонн газу.

Наростивши постачання в листопаді у 5 разів, у трійку лідерів потрапила компанія Rhinestone Trading, яка також перевалювала продукт у Галаці. Компанія відома своїм російським корінням і роботою в Україні до повномасштабного вторгнення через ТОВ «Укрдніпрогаз» (зараз «УДГ Трейдинг»).

Варто виокремити Venor Polska (польська дочка Vitol) і Unimot. Цим компаніям вдалося зберегти обсяги постачань газу в Україну на рівні жовтня, на відміну від багатьох інших польських трейдерів. Удвох Venor Polska з Unimot відвантажили 7,1 тис. тонн продукту в листопаді проти 7 тис. тонн у жовтні. Проте втримати позиції на ринку вдалося за рахунок збільшення залізничних відвантажень. Минулого місяця Venor Polska з Unimot потроїли обсяги продажів продукту у вагонах, що становить 3,4 тис. тонн.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти