В начало

Експортні постачання російського палива суттєво зростають

У листопаді російський експорт палива суттєво відновився завдяки послабленню експортних обмежень і завершенню сезону ремонту нафтопереробних заводів (НПЗ). Зростання експорту, про яке повідомляє Bloomberg і яке підтверджується даними відстеження руху суден від Vortexa, свідчить про значне відновлення енергетичного сектора росії.

Згідно з даними, постачання чистих нафтопродуктів різко зросли до 2,2 млн барелів на день (б/д) у листопаді, що означає збільшення приблизно на 164 тис. б/д порівняно з попереднім місяцем, коли постачання впали до трирічного мінімуму. Особливо варто відзначити різке зростання експорту дизельного пального й газойлю, яке зросло на вражаючі 12% порівняно з попереднім місяцем, досягнувши максимуму за три місяці на рівні 894 тис. б/д. Цьому сплеску сприяло рішення москви послабити обмеження на експорт палива. Як повідомляє Vortexa, основними пунктами призначення цих вантажів були Африка й Південна Америка, головним пунктом яких була Бразилія.

Попри такі виклики, як шторми у Чорному морі, які порушили середній чотиритижневий експорт сирої нафти морем станом на 3 грудня, загальна тенденція у листопаді продемонструвала зростання експорту нафтопродуктів. Зокрема постачання мазуту зросли приблизно на 4%, досягнувши 727 тис. б/д. Крім того, потоки нафтопереробної сировини, включаючи вакуумний газойль, досягли шестимісячного максимуму на рівні близько 149 тис. б/д.

Заглядаючи наперед, аналітики прогнозують продовження цієї траєкторії, причому очікується, що грудневий експорт російського дизельного пального з портів Чорного і Балтійського морів досягне найвищих обсягів із липня. Це відродження не тільки підкреслює стійкість російської енергетичної промисловості, але також свідчить про стратегічне відновлення після періоду експортних обмежень і зовнішніх зривів. Оскільки російський експорт палива відновлює оберти, цей розвиток може мати наслідки для глобальних енергетичних ринків і динаміки торгівлі.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти