В начало

В Україні 419 АЗС працюють нелегально — Нафтогазова асоціація

Нафтогазова асоціація України (НАУ) оновила дані інтерактивного ресурсу PerevirAZS.info, до якого надходять скарги громадян про роботу АЗС з ознаками порушення чинного законодавства.

Згідно з останніми даними на вересень 2024 року, кількість АЗС з ознаками нелегальної діяльності в Україні знову зросла і досягла 419 об’єктів.

«Лідерами за кількістю таких станцій стали Львівська область — 98 АЗС (23%), Одеська — 42 АЗС (10%) та Івано-Франківська — 41 АЗС (10%)», — повідомили у прес-службі НАУ.

Там зазначили, що попри зусилля держави нелегальні АЗС продовжують функціонувати, підриваючи економіку, конкурентоспроможність легальних учасників ринку й створюючи загрозу для громадян і навколишньої інфраструктури.

«В умовах війни легальні оператори нафтогазового ринку стикаються з величезними труднощами. Вони не лише сплачують податки, а й додатково підтримують сили оборони України, що наразі є трендом всього сумлінного бізнесу. Водночас нелегальні гравці ринку продають контрафактне пальне, уникають сплати податків та ігнорують вимоги з безпеки як для оточуючих, так і для власних працівників. Це дозволяє їм пропонувати пальне за цінами, іноді нижчими за собівартість, що створює недобросовісну конкуренцію й суттєво знижує надходження до бюджету», — каже президент НАУ Ярослав Старовойтенко.  

Він також підкреслив, що така ситуація спотворює ринок, послаблює економіку й зменшує фінансові ресурси, необхідні для підтримки обороноздатності країни.

НАУ звертається до уряду, Державної податкової служби й Тимчасової слідчої комісії ВР із закликом провести додаткові перевірки об’єктів, які можуть працювати з порушеннями. Нелегальні АЗС мають або легалізувати свою діяльність, або залишити ринок. Лише так можна збільшити надходження до державного бюджету для фінансування оборонних сил і забезпечити безпеку громадян.

Раніше директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн у своїй публікації «Місто сліпих левів» звернув увагу на засилля нелегальних точок продажу пального у Львові.

«Нагадаю, що це не просто небезпечно й елементарно абсурдно зовні, це прямі втрати ваших бюджетів! З кожного легально проданого літра у казну місцевих громад йде понад 2 грн. Відповідно коли нелегально – то не йде», — наголошував він.

 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти