В начало

В опті поки без змін: мало й дорого

Ситуація на гуртовому ринку пального за тиждень практично не змінилась — бензин А-95 у середньому за 56 грн/л, ДП — за 65 грн/л. Про це свідчать дані щоденного моніторингу Консалтингової групи «А-95».

Бензин у п’ятницю, 20 травня, торгувався в діапазоні 53-57 грн/л. Для порівняння, минулого тижня трейдери пропонували високооктан за 50-55 грн/л.

Як зазначають оператори ринку, такий рівень цін на А-95 встановлено як на товарний продукт, імпортований з-за кордону, так і на ресурс, що виробляється на міні-НПЗ України. Потрібно зазначити, що географія роботи «самоварів» охоплює практично всю Україну, й навіть в умовах війни відкриваються нові виробництва. Появу нового міні-НПЗ зафіксовано в одній із західних областей України.

Протягом тижня у західному регіоні України було зафіксовано й продажі вагонних партій бензину А-95. Вартість цих партій стартувала від 69 000 грн/т.

Діапазон цін на ДП за тиждень також майже не змінився, станом на 20 травня дизель торгується за 57-65 грн/л. При цьому є поодинокі пропозиції ресурсу за 70 грн/л у центральних і східних областях України. На півдні в п’ятницю дизель пропонувався за 55-58 грн/л. Минулого тижня ресурс ДП торгувався за 48-53 грн/л.

Зазначимо, що до реалізації в південному регіоні пропонувалися вагонні партії ДП за 69 000 грн/т. Та попри різноманітність пропозицій ДП (автомобільні й вагонні норми) попит у південному регіоні, як і по всій Україні, залишається дуже високим. Як розповів один із трейдерів, якщо клієнту виставляється рахунок, а він мешкає з оплатою, то його заявку знімають, а ресурс отримує вже інший клієнт, який не вагається. Наступного тижня в південному регіоні очікується чергове постачання ДП, хоча його вплив на попит у регіоні, скоріш за все, суттєвим не буде. 

У північних і центральних регіонах торгівля ДП велася «кучніше», діапазон пропозицій — 65-67 грн/л. Для порівняння, ціни на 20 травня на 3-5 грн/л менші від цін минулої п’ятниці.

На заході країни ціновий діапазон — 57-60 грн/л, що відповідає цінам минулого тижня. При цьому в західних областях дизель можна було купити як автонормами, так і вагонними партіями. Зазначимо, що в західному регіоні було налагоджено канал постачання ДП залізничним транспортом із подальшим переливом ресурсу з євроколії в автоцистерни.

Незважаючи на всі позитивні рішення в логістиці палив, трейдери зазначають, що ситуація з наповненням ринку залишається напруженою.

Проте додатковий чинник невизначеності паливному ринку підкинув НБУ, який із 21 травня скасовує обмеження на валютному ринку України, що може призвести до стрибка цін.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти