В начало

В ОПЕК зацікавлені у поступовому відновленні постачання нафти з Ірану

Поступове відновлення постачання іранської нафти буде на користь Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) і не зможе порушити баланс на світовому ринку палива. Про це заявив у середу генеральний секретар ОПЕК представник Кувейту Хайсам аль-Гайс.

«Світовий ринок досить великий, щоб він міг дозволити собі постачання з Ірану. Іран – відповідальний постачальник нафти. Гадаю, це на користь самого Ірану, ОПЕК і ширшого кола учасників ринку, щоб повернення кожного бареля іранської нафти відбувалося поступово. Таким чином це не зможе вплинути на баланс», — сказав він в інтерв'ю агентству Bloomberg.

На думку генсека ОПЕК, «Іран – ключовий і основний член ОПЕК» і важливий постачальник нафти на ринок, а організація оптимістично дивиться на очікуване зростання попиту на пальне.

П'ять постійних членів Ради Безпеки ООН і Німеччина 2015 року уклали з Іраном ядерну угоду з метою подолання кризи навколо її ядерної програми. 2018 року президент США Дональд Трамп прийняв рішення про вихід із цієї домовленості. Того ж року Вашингтон запровадив проти Тегерана найбільші санкції за всю історію. Під їхню дію потрапили експортні постачання іранської нафти, а також понад 700 банків, компаній і фізичних осіб.

Крім того, американські санкції були поширені на країни, що співпрацюють з Іраном.

Нинішній американський лідер Джо Байден неодноразово сигналізував про готовність повернути США до ядерної угоди. росія, Великобританія, Німеччина, Китай, США й Франція з квітня минулого року ведуть з Іраном у Відні перемовини про відновлення угоди щодо іранського атома в її первісному вигляді.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти