В начало

«Нафтогаз» повторно провалив перемовини про відтермінування виплат за євробондами

НАК «Нафтогаз України» знову не зміг отримати згоди кредиторів на відстрочку виплат за єврооблігаціями. Про це йдеться у повідомленні компанії на Ірландській фондовій біржі, передає «Інтерфакс-Україна».

У компанії уточнили, що необхідний кворум (понад 2/3) було досягнуто лише на зборах єврооблігацій на $335 млн із погашенням у липні 2022 року, проте за відтермінування було подано лише приблизно 22% голосів за необхідного мінімуму 75%.

За двома іншими випусками – на 600 млн євро з погашенням у 2024 році й на $500 млн з погашенням у 2026 році – кворуму не було, тому буде скликано повторні збори.

«Нафтогаз» уточнив, що на зборах зареєструвалися приблизно 49% власників євробондів-2024 і приблизно 74% поданих голосів було віддано на користь пропозиції НАК.

Щодо єврооблігацій 2026 року, виплата відсотків і погашення за якими припадають на листопад, то на зборах зареєструвалися власники приблизно 54% цінних паперів, а за відстрочку було подано близько 43% голосів.

Повторні збори щодо єврооблігацій-2024 і євроблігацій-2026 призначено на 31 серпня.

Раніше голова правління НАК Юрій Вітренко уточнював, що для отримання згоди власників єврооблігацій на перших зборах кворум має становити 2/3 загальної номінальної вартості єврооблігацій, а голоси «за» мають віддати 75% учасників зборів.

Компанія також наголошувала, що потребу зробити пропозицію про відстрочку викликано рішенням уряду докупити до зими 4 млрд куб. м газу, на що за поточними цінами потрібно близько $8 млрд.

Як повідомлялося, наприкінці липня «Нафтогаз України» допустив дефолт за єврооблігаціями на $335 млн, виплати за якими мало бути здійснено 26 липня. У компанії тоді пояснювали, що Кабінет міністрів не надав дозволу на погашення єврооблігацій, доручивши керівництву компанії невідкладно розпочати другий раунд перемовин з інвесторами про реструктуризацію боргу.

Після цього «Нафтогаз» спрямував власникам єврооблігацій через їх емітента Kondor Finance plc повторний запит про згоду на відстрочку виплат, в якому на відміну від початкового пропонує відтермінувати погашення й відповідно продовжити термін на два роки не лише для євробондів-2022, але й для євробондів-2024 і євробондів-2026.

Нагадаємо, 21 липня Кабмін своїм рішенням визнав незадовільною роботу правління НАК «Нафтогаз України», пов’язану зі зміною кредитних умов з емітентом його єврооблігацій Kondor Finance plc. Цим же документом Кабмін зобов'язав «Нафтогаз» укласти договір із Kondor Finance на встановлених урядом умовах. Самі умови у розпорядженні не було оприлюднено.

Зараз в обігу перебувають три випуски єврооблігацій «Нафтогазу», всі їх було розміщено 2019 року: у липні – трирічні на $335 млн під 7,375% й п'ятирічні на 600 млн євро під 7,125% (п'яту частину бондів у євро викупив ЄБРР ), а у листопаді того ж року – 7-річні на $500 млн із прибутковістю 7,625%.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти