В начало

Уряд схвалив програму компенсації 15% вартості української техніки

Кабінет Міністрів України вирішив підтримати нову програму компенсації 15% вартості виробленої в Україні техніки та електрообладнання, повідомило Міністерство економіки в понеділок.

«У рамках програми «Зроблено в Україні» держава вже компенсує агровиробникам частину коштів за придбану сільгосптехніку техніку українського виробництва. Нині ми робимо новий значний крок у розвитку цієї програми - уряд частково компенсуватиме 15% від придбання українського енергетичного обладнання, колісної техніки, наприклад вітчизняних автобусів, тралів і будівельної, комунальної та спеціальної техніки», - процитувало відомство першого віцепрем'єр-міністра - міністра економіки України Юлію Свириденко.

За її словами, долучитися зможуть виробники, які локалізували виробництво на рівні 40% і більше.

У Мінекономіки уточнили, що отримати компенсацію на товари, придбані від старту програми і до 1 грудня, можна буде у 2024 році. Для цього необхідно оформити заявку до 5 грудня.

На техніку й обладнання, придбані після 1 грудня, компенсація нараховуватиметься наступного року.

Фінансування заявок здійснюватиметься в порядку черговості їх надходження в межах бюджетного фінансування.

Як додали в міністерстві, отримати 15% компенсації (без урахування ПДВ) зможуть покупці, які придбали енергетичне обладнання, промислові системи накопичення електричної енергії, сонячні панелі, електростанції, колектори, вітрові електростанції та мінігідроелектростанції, вітроенергетичні електрогенераторні, газотурбінні, газопоршневі та когенераційні установки, трансформатори, розподільчі шафи, теплові помпи, індивідуальні теплові пункти, рекуператори, прилади обліку.

Щодо колісної техніки, то 15% вартості компенсуватиметься за купівлю автобусів (міських, туристичних, громадських, двосекційних, низькопідлогових), автоцистерн, фургонів, тралів, причепів і напівпричепів.

Крім того, 15% вартості повертатиметься за будівельну, комунальну та спецтехніку: крани (зокрема баштові), землерийні машини, навантажувачі та екскаватори-навантажувачі, сміттєвози, асенізаційні та сміттєзбиральні машини, а також ліфти, машини для механізованого розмінування (зокрема роботизовані); піротехнічні машини й обладнання для розмінування.

Виробникам для участі в програмі потрібно буде подати заявку до Мінекономіки в електронній формі, перелік товарів, під час купівлі яких покупцеві може нараховуватися компенсація, і пакет документів (інформацію про ступінь локалізації та техоперації, калькуляцію собівартості, розрахунок питомої ваги витрат на оплату праці та інші).

Після перевірки Мінекономіки та позитивного рішення товари будуть розміщені в публічному переліку. Інформація буде передана банкам, які беруть участь у реалізації програми.

Водночас, щоб отримати компенсацію, покупцям необхідно оплатити придбання техніки та обладнання з переліку в уповноваженому банку, подати до банку заяву на отримання компенсації, подати на підтвердження копію платіжного документа та акт приймання-передачі техніки й обладнання.

«Важливо: на компенсацію не мають права підприємства-банкрути, підсанкційні чи пов’язані з державою-агресором, або білоруссю підприємства, які мають прострочений більш ніж на шість місяців податковий борг, працюють на території активних бойових дій тощо», - пояснили в міністерстві.

Водночас наголошується, що техніка й обладнання, під час купівлі яких покупець отримає компенсацію, не можуть упродовж трьох років перепродаватися, інакше покупець має повернути державі кошти й буде позбавлений можливості отримувати компенсацію впродовж наступних трьох років.

«Розширення програми - можливість додатково підтримати галузь машинобудування, яка через ускладнене постачання комплектуючих, матеріалів та сировини, працює в складних умовах. На прикладі компенсацій за купівлю вітчизняної сільгосптехніки, ми бачимо, що такі програми - дієві й здатні збільшити частку вітчизняної техніки на внутрішньому ринку та навіть запустити виробництво нової техніки, яку раніше не випускали», - написала Свириденко у Facebook.

Як повідомила перший віцепрем'єр, за попередніми підрахунками, завдяки новій програмі 2 тис. українських підприємств зможуть оновити своє обладнання, купивши техніку у вітчизняних виробників.

Вона додала, що в міністерстві сподіваються, що це дасть змогу збільшити частку української техніки на ринку вже цього року і в перспективі запустити виробництво нових видів техніки, які не виробляли в Україні.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти