В начало

Уряд росії розгляне пропозицію зняти ембарго на експорт бензину

Уряд рф найближчим часом розгляне пропозицію міненерго країни тимчасово скасувати заборону експорту бензину з росії, повідомив журналістам в.о. віцепрем'єра алєксандр новак.

«Ми це питання розглядаємо зараз: міністерство енергетики пропонує дозволити експорт бензину, але на якийсь період, щоб не мати потім дефіциту», — відповів новак на питання про можливість зняття ембарго на експорт бензину, якого цитують російські ЗМІ.

Він зазначив, що тимчасова заборона спрацювала повною мірою, і внутрішній ринок палива на цю мить перенасичений. «Тому найближчим часом уряд розгляне пропозиції міненерго», — додав новак.

Як повідомили у міністерстві енергетики рф, відомство «у щодобовому режимі проводить моніторинг ринку на предмет вжиття заходів як із недопущення дефіциту, так і з уникнення затоварювання». «Тимчасове зняття обмежень також в опрацюванні», — розповіли в міненерго рф.

Ембарго на експорт бензину було запроваджено з 1 березня терміном на півроку. Воно не поширюється на експорт у рамках міжнародних угод, зокрема з державами — членами Євразійського економічного союзу (ЄАЕС). Захід планувався як превентивний у період високого попиту на внутрішньому ринку. При цьому уряд припускав, що у разі насичення ринку заборону може бути знято.

Тим часом запроваджений захід дозволив також забезпечити страховку внутрішньому ринку на період позапланових ремонтів нафтопереробних підприємств, які постраждали від ударів українських дронів. А підвищення пріоритету перевезення нафти й нафтопродуктів залізницею забезпечило більш ритмічне відвантаження палива з НПЗ і нафтобаз. У деяких випадках учасники ринку, які не звикли до такої швидкості відвантаження, заговорили навіть про затоварення.

За підрахунками інформаційного центру операторів (ІЦО), у квітні відвантаження бензину залізницею знизилося на 2%, до 89,5 тис. т (у середньодобовому вираженні), до рівня аналогічного періоду минулого року на тлі заборони на його експорт. При цьому у внутрішньому сполученні показник зріс на 15%, до 76,9 тис. т. Частка внутрішніх перевезень у загальному обсязі перевезень бензину становила 86% проти 76% роком раніше. В ІЦО вважають, що за збереження заборони на експорт навантаження бензину продовжить зниження щодо показників минулого року в межах 2-5%.

У результаті вжиті урядом росії заходи дозволили наситити ринок паливом, попри фактичне зниження виробництва. За даними росстату, у І кварталі випуск бензину знизився на 1,3% порівняно з аналогічним періодом торік, до 11 млн т, а дизелю  — на 2,2%, до 21,9 млн т. При цьому лише у березні виробництво бензину скоротилося майже на 8%, а дизелю – на 6%. У квітні, як повідомляло російське міненерго, випуск палива стабілізувався, постачання на внутрішній ринок перевищували торішні обсяги, а експорт було знижено.

На цьому тлі біржові ціни на бензин упали у квітні на 10-15%, а на дизельне пальне — на 5%, що практично нівелювало березневе зростання цін на 10%.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти