В начало

EIA знижує прогноз зростання світового попиту на нафту на 2024 рік

Очікується, що світовий попит на нафту цього року зросте менше, ніж прогнозувалося раніше, а видобуток має зрости швидше, ніж попередні оцінки, що призведе до більш збалансованого ринку, заявило Управління енергетичної інформації США (EIA).

Агентство підвищило свої прогнози видобутку в регіонах за межами Організації країн-експортерів нафти, а також знизило свої очікування щодо попиту з боку розвинутих економік, згідно зі щомісячним оновленням EIA Short-Term Energy Outlook (STEO).

Зараз EIA очікує, що світове споживання нафти й рідкого палива цього року зросте на 920 тис. барелів на день (б/д) – до 102,84 млн б/д, що трохи менше, ніж прогноз зростання на 950 тис. б/д у квітневому STEO.

Прогнозується, що загальний світовий видобуток сирої нафти й рідкого палива цього року зросте на 970 тис. б/д – до 102,76 млн б/д, порівняно з попередньою оцінкою зростання на 850 тис. б/д.

Поліпшення ринкового балансу також призвело до зниження прогнозів EIA щодо цін на нафту на решту року.

Зараз очікується, що спотові ціни на нафту Brent становитимуть у середньому $90 за барель у ІІІ кварталі й знизяться до $88,67 в останньому кварталі року. Його попередній прогноз передбачав ціни на Brent понад $91 у ІІІ кварталі й понад $89 у ІV.

Для США, найбільшого світового виробника нафти, EIA знизила прогноз видобутку на цей рік до 13,20 млн б/д, що все ще рекордний показник, але трохи нижчий від попереднього прогнозу в 13,21 млн б/д.

Однак наступного року агентство очікує дещо більшого рекордного рівня – 13,73 млн б/д, порівняно з попереднім прогнозом у 13,72 млн б/д.

EIA очікує, що деякі виробники в ОПЕК+, до яких входять ОПЕК та її союзники, обмежать свій видобуток після закінчення поточного добровільного скорочення видобутку в кінці червня.

Минулого тижня три джерела в ОПЕК+ повідомили, що група ще не почала офіційних перемовин щодо продовження скорочень, але вона може їх продовжити, якщо попит не підвищиться. Наступне засідання групи відбудеться 1 червня.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти