В начало

«Укртранснафта» законтрактувала дизпального на 1 млрд грн

АТ «Укртранснафта» минулого тижня уклало контракт на поставку зимового дизельного палива на 26,59 млн євро без ПДВ, що становить понад 1 млрд гривень. Про це з посиланням на дані системи «Прозорро» повідомляють «Наші гроші».

Згідно з договором, до кінця березня «нафтогазівський» трейдер «Naftogaz Trading Europe AG» має постачити компанії  25 тис. тонн палива.

На жаль, як зазначає видання, це все, що відомо про контракт.

«Держава під час вторгнення дала можливість замовникам проводити закупівлі без використання електронної системи. А деякі з них у звітах про свої закупівлі не вказують жодних даних про придбаний товар – ні ціну за одиницю, ні умов постачання тощо. Відтак про ринковість контрактних цін можна лише здогадуватись», — зазначають «Наші гроші».

На думку журналістів, у цьому разі можна поділити загальну суму контракту на обсяг палива, приблизно перевести паливо з тонн у літри, перейти з євро в гривні. Розрахована таким чином ціна на дизель становить 36 гривень за літр, що є надзвичайно низьким показником. Однак це без ПДВ, невідомо, чи враховано тут інші платежі, як-то страхування, доставку. Також невідомо, чи прив’язана ціна постачання до коливань світових цін і курсу гривні.

Схоже, за даними видання, так вчинило «Укргазвидобування». Державна компанія уклала шостий за обсягом контракт минулого тижня – на постачання дизельного пального на суму 190 млн грн із дочірнью фірмою «Укртранснафти». Тут взагалі невідомо навіть, про який обсяг ідеться, оскільки УГВ в «Прозорро» написало, що закуповує «1 одиницю» невідомо чого.

Нагадаємо, філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» наприкінці грудня 2022 року уклала угоди з компаніями Orlen Lietuva (Литва) і Exxonmobil Asia Pacific PTE. LTD (Сінгапур) на закупівлю дизельного пального.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти