У початок

«Укрзалізниця» приросла контрактом з Exxonmobil

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» наприкінці грудня 2022 року уклала угоди з компаніями Orlen Lietuva (Литва) і Exxonmobil Asia Pacific PTE. LTD (Сінгапур) про закупівлю дизельного пального. Контракти в системі Prozorro було опубліковано 12-13 січня 2023 року.

Угода з Exxonmobil передбачає постачання 45 тис. т дизельного пального класу F (зимове) в порт «Клайпеда» (Литва) до 15 січня 2023 року. Згідно з контрактом із Orlen, компанія має відвантажити «Укрзалізниці» 8,2 тис. т зимового ДП до кінця січня. Його мають постачити на умовах FCA до терміналу Моцкава.

Орієнтовна сума, яку вказано у контракті із Exxonmobil, складає $54 млн, у контракті із Orlen Lietuva — $13 млн. Раніше в УЗ пояснювали, що сума, зазначена у контрактах, не та, яка визначає ціну палива за тонну. Ціна визначається за певною формулою і залежить від світових індексів на паливо.

Як відомо, торік наприкінці травня Кабінет міністрів дозволив «Укрзалізниці» проводити закупівлю нафтопродуктів за зовнішньоекономічними договорами. Раніше законодавство вимагало від неї купувати пальне для своїх потреб винятково на відкритих аукціонах у системі ProZorro.

За такими договорами в червні 2022 р.-січні 2023 р. «Укразалізниця» імпортувала 131,6 тис. т дизельного пального. Основним постачальником виступив польський концерн Orlen, з яким торік у липні «Укразалізниця» домовилась про стратегічне співробітництво. Цей постачальник відвантажив 85,5 тис. т ДП.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти