В начало

У Європі різко підскочила ціна на оренду плавучих установок для СПГ

Вартість оренди плавучих установок для регазифікації й зберігання СПГ (FSRU) у Європі різко підскочила цього року через дефіцит таких суден на тлі високого попиту на скраплений природний газ у регіоні. Так, вартість оренди FSRU в Німеччині, за останніми даними, підскочила вдвічі порівняно з минулим роком і склала $200 тис. на добу, повідомив старший аналітик Rystad Каушал Рамеш.

Загалом у світі 48 таких установок, 42 з яких працюють на умовах оренди, згідно з даними Rystad Energy.

«Торік на ринку був надлишок FSRU, цього року – дефіцит», – наводить «Інтерфакс-Азербайджан"»слова голови з постачань СПГ у брокерській Fearnley LNG Пера Крістіана Фетта.

«До цієї миті на ринку було достатньо суден, але оскільки більшість із них зараз зайнято, їхня оренда стає дедалі складнішим завданням», – додав Фетт.

Попит на СПГ у Європі цього року різко виріс на тлі перебоїв з постачанням природного газу з росії через розв'язану нею повномасштабну війну в Україні. СПГ, як очікується, стане ще більш затребуваним у регіоні після аварій на газопроводі «північний потік» у Балтійському морі минулого тижня.

Використання FSRU дає змогу країнам швидше отримувати газ, оскільки їх установка займає менше часу і самі собою вони дешевші, ніж спорудження наземних терміналів.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти