В начало

Заплановане скорочення видобутку ОПЕК не підвищить цін на нафту — експерт

Для середньострокового росту котирувань нафти необхідно зниження видобутку на 1,5 млн барелів на добу (б/д) й більше нафти, а заплановане скорочення на 1 млн б/д не матиме ефекту. Таку думку у коментарі enkorr висловив старший віце-президент з енергетики британського філіалу RJ O'Brien Limited у Лондоні Олег Гірко.

«Проблема в тому, що більшість членів картелю на цю мить не виконує свою квоти. Тобто при зниженні видобутку на 1 млн б/д лише шість країн знизять виробництво і реалістично з 1 млн б/д вийде лише близько 340 тисяч б/д фактичного падіння видобутку», — вважає експерт.

При цьому він зазначив, що за прогнозами швейцарського банку UBS для стабілізації нафтових цін необхідно зниження видобутку мінімум на 500 тис. б/д. Разом із цим, на думку експертів Goldman Sachs, лише зниження видобутку мінімум на 1 млн б/д може призвести до зростання цін.

«У разі посилення беквордації додатковий попит також очікується з боку long only інвесторів — на цю мить перехід із грудня на січень на нафті Brent дає заробіток обсягом $1,95/барель, тоді як з грудня на червень принесе $8,31/барель»,  — каже Гірко.

На його погляд, на новини про скорочення видобутку ринок зреагував очікувано — грудневий Brent злетів майже до $90/бар. у понеділок, що на 5 доларів вище, ніж у п'ятницю.

«Ранкова сесія вівторка в Лондоні не принесла значних змін, Brent торгується в діапазоні $89-$90/бар.», — зазначає представник RJ O'Brien Limited.

З його слів, станом на вересень видобуток ОПЕК виріс на 230 тис. б/д, досягнувши 29,89 млн б/д. Більше половини зростання сталося за рахунок Лівії. Разом із цим, на його думку, підвищення видобутку на 100 тис. б/д, заявлене минулого місяця, було скоріше політичним кроком.

Експерт також зазначає, що на думку аналітиків агентства FGE, котирування стабілізуються в районі $90/барель до кінця року при зниженні видобутку на 1,5 млн барелів на добу (реальна цифра з урахованою квотою становитиме близько 500 тисяч барелів).

«Падіння попиту в результаті посилення долара і дороговизни стільців може збільшитися в разі рецесії, яка може призвести до зниження споживання на 2-3 млн бар.», — вважає представник британського філіалу RJ O'Brien Limited.

Він також наголосив, що доля російської нафти, що ввозиться в ЄС, упала на 60% порівняно з початком року. Північна Європа нині експортує менше 200 тис. бар., що на 1 млн б/д менше, ніж до початку війни. Водночас найбільші покупці ресурсу з рф — Китай, Індія й Туреччина — теж почали бути обережними. У червні вони викупили 2,2 млн бар., а вже у вересні ця цифра зменшилася на 350 тис. бар..

«Хоча росія категорично заявила, що вони не продадуть ні бареля тим країнам, хто підпишеться під програмою про граничні ціни, вже саме існування верхньої стелі дасть основним покупцям змогу диктувати свої умови», — каже він.

Окрім цього, з його слів, з грудня також набуває чинності заборона на страхування суден, що транспортують російську нафту. «Але в росії не сумують, адже є домовленість із талібаном про бартер в обмін на родзинки й лікувальні трави, а лікувати там таки є кого», — каже Гірко.

Він також зазначив, що наразі тривають страйки на французьких НПЗ.

«Total скуповує дизель у вікні Platts для виконання вже обговорених постачань. Календарний спред на жовтень-листопад по газойлю зріс до $63 за тонну. Ще тиждень тому це коштувало менше $40/т, два тижні тому — $18/т», — зазначив він.

Нагадаємо, у Відні 5 жовтня відбудеться перше з початку пандемії COVID-19 офлайн-засідання міністерського моніторингового комітету ОПЕК+ (JMMC), а також міністерська зустріч ОПЕК+. На ньому міністри хочуть обговорити змогу зниження квот із видобутку, потенційні обсяги, які обговорюються у ЗМІ, варіюються від 0,5 до 1 млн б/д й «вище».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти