В начало

У серпні країни ОПЕК+ скоротили видобуток більше, ніж планувалося

Альянс 12 країн ОПЕК скоротив у серпні видобуток нафти на 197 тис. барелів на добу (б/д) порівняно з липнем – до 26,6 млн б/д, повідомляють росЗМІ з посиланням на дані щомісячного звіту ОПЕК.

Виробництво зросло в основному в Нігерії, Конго й Венесуелі, але впало в Лівії, Іраку й Саудівській Аравії.

Країни ОПЕК+, які є членами ОПЕК (відповідно до угоди, лише дев'ять країн ОПЕК скорочують видобуток), збільшили видобуток у серпні на 9 тис. б/д – до 21,48 млн б/д й перевищили планові зобов'язання на 336 тис. б/д. Ірак перевищив свої зобов'язання майже на 320 тис. б/д.

Країни ОПЕК+, які не входять в ОПЕК, у серпні скоротили видобуток на 107 тис. б/д – до 14,068 млн б/д. Це було на 260 тис. б/д нижче від дозволеного рівня через Мексику, Азербайджан, Судан і Південний Судан. Казахстан скоротив видобуток на 115 тис. б/д, але перевищив необхідний рівень на 30 тис. б/д. росія скоротила видобуток на 30 тис. б/д і перевищила необхідний рівень на 80 тис. б/д.

На додаток до офіційних квот альянсу діють добровільні додаткові скорочення вісьмома країнами ОПЕК+ – скорочення на 1,65 млн б/д порівняно з квотами, оголошене у квітні 2023 року, діє до кінця 2025 року. Скорочення на 2,2 млн б/д, оголошене торік у листопаді, діє до грудня 2024 року, після чого поступово щомісячно припинятиметься протягом року.

Три країни — Ірак, Казахстан і росія — перевищили заявлені обсяги виробництва у першому півріччі 2024 року й повинні поступово компенсувати це до вересня 2025 року. Однак у серпні Ірак і Казахстан подали нові графіки з урахуванням невиконаних у липні зобов'язань — Ірак перевищив свої зобов'язання щодо 7 місяців на 1,44 млн б/д, а Казахстан на 700 тис. б/д.

Після останньої зустрічі восьми країн ОПЕК+ на початку вересня було заявлено, що Ірак і Казахстан також компенсують свої надлишкові обсяги у серпні. Тому цим країнам, можливо, доведеться компенсувати більше, тобто скоротити видобуток нафти ще на 350 тис. б/д до вересня 2025 року.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти