В начало

У Румунії зберігається дефіцит скрапленого газу

На початку грудня обсяги пропозиції скрапленого газу в Румунії залишаються обмеженими. За даними Enkorr, жодна з опитуваних компаній не укладала нових угод на постачання продукту з румунських терміналів. Учасники ринку очікують прибуття танкерів із газом до Галацу й Мангалії, основну частину продукту на цих суднах уже продано.

Проте через погіршення погодних умов на чорноморському узбережжі розвантаження танкерів затримується. «Ми очікували танкер у Галаці ще в понеділок, але станом на п’ятницю бачимо, що судно стоїть без руху», — каже представник української компанії, що придбав партію продукту ще у середині листопада. За останньою інформацією, автомобільні партії ПБТ в Галаці пропонуються за $850-860/т, у Мангалії суміш продається за $805-810/т на умовах EXW.

Нагадаємо, що у грудні Sonatrach підвищила ціни реалізації СВГ в середньому на $10/т. Зі слів трейдерів, на тлі дефіциту нові партії газу, що потраплятимуть до балканського регіону протягом місяця, можуть здорожчати ще на $10-20.

У Польщі зберігається тенденція здешевлення газу. Серед причин зниження цін гравці ринку називають зменшення попиту в сегменті автогазу, а також нестабільні темпи вивезення продукту залізницею й автомобільними цистернами. За даними трейдерів, PKP працює у напруженому режимі, віддаючи пріоритет відвантаженням потягів із вугіллям і зерном. Як наслідок, у залізничній мережі тимчасово не вистачає локомотивів. Автомобільного транспорту також бракує через ускладнену процедуру отримання сертифікатів для автоцистерн. Учасники ринку вважають, що найближчим часом ціновий тренд зміниться. «Протягом двох тижнів ринок Польщі збалансується, й зниження цін припиниться», — передбачає представник польської компанії.

Цього тижня компанії укладали угоди на відвантаження автомобільних партій ПБТ за $855-890/т, це на $10-15 менше, ніж минулого тижня. Залізничні партії газу теж здешевшали, з урахуванням нових угод ціни на пропан-бутанову суміш зменшилися до $887-914/т на умовах DAP Ізов і DAP Ягодин. Партії пропану на аналогічних базисах пропонуються за $935-960/т.

У країнах Балтики автомобільні партії газу цього тижня здешевшали приблизно на $20-30. З латвійських терміналів ПБТ відвантажувався за $650-670/т, з литовських — за $690-715/т, що з урахуванням доставки до українського кордону становить $835-850/т. З огляду на брак сертифікату виробника, цей ресурс підпадає під оподаткування 3%-вим митом.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти